Home » Baarmoederhalskanker

Het omstreden kankervaccin

Onderzoek Zembla.

Deze uitzending is ook onderdeel van NPO Journalistiek-dossier: Farmaceutische Industrie.
Trefwoorden in deze uitzending: geneesmiddelen, verborgen camera, vaccinaties, farmaceutische industrie, baarmoederhalskanker, marketing

 

Vanaf september 2008 kunnen alle meisjes van twaalf, via het Rijksvaccinatieprogramma, een inenting tegen baarmoederhalskanker krijgen. In de medische wereld heerst verdeeldheid over het nieuwe middel.

Er zijn artsen die er hoge verwachtingen van hebben, maar er is ook een groep met grote twijfels. Helpt het wel? Is het veilig? Hoe zit het met de bijwerkingen? De lobby van de farmaceutische industrie is ondertussen succesvol, want niet eerder is een middel met zoveel snelheid in het nationale vaccinatieprogramma geaccepteerd.

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus, het HPV-virus, wordt overgedragen door seksueel contact en kan kwaadaardige cellen veroorzaken.

Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut is het oneens met de snelle invoering van het vaccin: "We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn."

 

Fabrikant fout bij aanprijzen kankervaccin  

Geen duidelijkheid over verband klachten HPV vaccin

60 procent haalt vaccin baarmoederhalskanker