Home » Deel 10

Deel 10  Bron Henk Mutsaers

Koken vernietigt de levenskracht van voeding

 

Een van de oorzaken van een mindere gezondheid is een gebrek aan rauwe voeding. Verhitten vernietigt de levensenergie van de voeding! Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties katalyseren (helpen, versnellen) en controleren. In het lichaam produceren wij onze energie voor het leven ook voor een deel door ”verbranden” van vet. Dit kan uiteraard niet bij hoge temperatuur plaatsvinden, want onze lichaamstemperatuur moet op ongeveer 37 graden Celsius blijven.

 

Het is echter niet zo gemakkelijk om vet te “verbranden” bij die lage lichaamstemperatuur. Enzymen moeten dat proces een beetje helpen en controleren. Enzymen worden in het kook proces tussen de 48 en 60 graden Celsius totaal vernietigd. Het lichaam moet vervolgens kunstgrepen uithalen om nog enige energie uit het aangeboden voedsel te halen. (Gek hé dat sommige mensen energiegebrek hebben!)

 

Voeding die gekookt is wordt ontdaan van zijn natuurlijke levensenergie. Dit is op de foto’s duidelijk te zien. Gekookt voedsel is dood voedsel dat een veel minder krachtig energieveld vertoont. Daarnaast heeft verhitting van voeding een effect op de celstructuur. Deze eigenschappen van de voeding worden echter ook overgedragen op degene die ze nuttigt.  Enzymen, dit zijn substanties die leven mogelijk maken en verantwoordelijk zijn voor elke chemische reactie in het lichaam. Geen enkele vitamine, mineraal, of hormoon kan zonder enzymen.

 

In het lichaam zijn drie soorten enzymen te onderscheiden: spijsverteringsenzymen die het voedsel verteren, enzymen die de stofwisselingsprocessen bewerkstelligen en celenzymen die de lichaamscellen in werking brengen. In – onbewerkte – voeding zitten vele van deze enzymen die de voeding helpen te verteren en om te zetten in voor het lichaam bruikbare energie. Veel zo niet alle van deze enzymen worden totaal vernietigd bij temperaturen boven de 47,8 graden Celsius en beneden – 40 graden Celsius wordt tenminste 30% tot 66% van de voedingswaarde te niet gedaan.

 

Een tekort aan voedingsenzymen leidt tot de aantasting van je lichaam (degeneratie) en ziektes. Wanneer het lichaam een tekort aan enzymen aantreft in de voeding moet het zijn eigen reserves aanspreken en, .... het lichaam heeft 10 stofwisselingsenzymen nodig om slechts één spijsvertering enzymen te vormen. Gekookte voeding en kunstmatig bereide voeding (processed foods) hebben een optel effect op het lichaam. Het enzymen potentieel neemt gewoon af over de jaren. Is dit enzymen potentieel eenmaal beneden een bepaald punt gekomen dan gaat het lichaam zijn vitaliteit verliezen en tekenen van slijtage vertonen. Dit werd vaak gezien als ouderdom maar gaat nu op steeds jongere leeftijd toeslaan.

 

Dr. Howell schrijft hierover in zijn boek; “Mensen eten steeds meer een enzymenarm dieet en verbruiken een groot deel van hun enzymen potentieel met als resultaat een kortere levensduur van 65 jaar of minder in plaats van 100 jaar of meer”.

 

Een wonderlijk weekend met Guru David Wolfe in de wereld van rauwe voeding in het Belgische Edegem (Antwerpen).

 

De aanleiding van mijn bezoek was een uitnodigend mailtje van Katarina Vos om eens aandacht te besteden aan de lezing die zij organiseerde. De uitspraken die ik uit de mond van David kon optekenen maakte dat ik zijn boek inmiddels heb aangeschaft; “The Sunfood Diet Success System”.

 

Hoe goed wil jij je voelen, ... altijd?

 

Al jaren ben ik nu zelf bezig om artikelen te schrijven over gezondheid. Veelal maak je afwegingen hoe je iets omschrijft zonder al te veel mensen ‘tegen de borst te stuiten’. Je vraagt jezelf echter ook wel eens af; “Zouden mensen de ernst van de zaak wel begrijpen?” Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden. Zacht met woorden kan dan het zelfde effect hebben. Al heel snel had David met zijn krasse uitspraken echter mijn hart gewonnen. “How good do you wanne feel, ALL the time?” Het lijkt een simpele vraag, maar ga die maar eens stellen aan de mensen die je ontmoet. Slechts uiterst zelden hoor je als antwoord; “Geweldig”. Als de meeste antwoorden “Gaat wel”, of “Redelijk” zijn, dan is er een wereld van verschil naar; ‘Je altijd goed voelen’.

 

Een mooie stelling van David Wolfe vond ik dat er volgens hem ziekenhuizen zijn omdat we onze eigen kracht weggegeven hebben. Wie weet er immers beter hoe je eigen lichaam voelt, jij of de dokter? Door zelf geen actie te ondernemen op wat je lichaam aangeeft leg je de verantwoording voor je eigen gezondheid in de handen van de dokter. Ziekenhuizen zijn volgens David dan ook uitgegroeid tot de meest gevaarlijke plaats om te verblijven! In dat licht bezien vond ik de volgende uitspraak van hem dan ook staan als een huis.

 

“Mensen leven vaak niet langer maar sterven langer!”

 

Een uitspraak die ook al bij mij in mijn gedachten was opgekomen gezien alles wat ik de laatste tijd geleerd heb is bepaald geen complimentje voor de medische orde. David noemde de farmaceutische aanpak; “The Darkest Age in Quackery Ever!” (De donkerste eeuw op het gebied van kwakzalverij ooit)

 

In een tijd waar er in de politiek veel gesproken wordt over de verruwing van de normen en waarden is deze uitspraak van David er ook een die hout snijdt: Het is onmogelijk om nobele gedachten te hebben als je je uitsluitend ‘voedt’ met junkfood. Nu we het toch over de politiek hebben stelde David; “Als democratie iets zou kunnen veranderen zou de democratie gelijk illegaal verklaard worden”.

 

Rauwe voeding is de toekomst. Voeding vertelt je lichaam wat je moet doen. De eerste vraag die echter rijst is; Wat is voeding? Duidelijk niet de producten die het overgrote deel van de wereldbevolking voorgeschoteld krijgt. David; “Als je een echte banaan eet dan heb je daar een voldaan gevoel van en lust je echt niets anders meer. De meeste mensen hebben echter nog nooit van hun leven een echte banaan geproefd”. In het verleden heeft men een techniek toegepast om de houdbaarheid van voeding te vergroten. Dit was wel handig in tijden van schaarste en te overleven. Met de huidige technieken is dit echter geheel overbodig geworden.

 

Toch wordt onze voeding nog steeds verhit. Bij gekookte voeding is echter alle energie er al uit! Met al die dieet adviezen die je hoort geeft David je de volgende raad:

 

“Accepteer nooit advies van iemand die er slechter uitziet als jij!”

 

Het woord dat David in deze context gebruikte was ‘screwed up’ wat niet echt te vertalen is zonder aan kracht in te boeten. “Als ik zie wat vele sporters voor voeding gebruiken dan denkt ik dat al de huidige wereldrecords voor verbetering vatbaar zijn”, aldus David Wolfe.

 

Hoe creëer je 30 dagen extra per jaar voor jezelf? Door te gaan leven op echte voeding krijg je meer energie waardoor je lichaam ook minder behoefte heeft aan slaap. Die twee uurtjes extra per dag komen dus op 30 dagen per jaar. Helemaal voor jezelf om daar invulling aan te geven. Ga dus eens winkelen in het laboratorium van moeder natuur waar je de mooiste kleuren vindt. Hoe wilder het voedsel is en hoe minder het bewerkt wordt door mensen handen des te beter is de kwaliteit. In het meeslepende betoog van David waar ‘nog even dit’ al snel uitgroeit tot een vurig betoog van een uur weet ik al dat deze korte ontmoeting zal gaan uitgroeien tot een verandering van mijn leefstijl voor de rest van mijn leven.

 

De Rauwe voeding top 9.

 

1. Cacao. 2. Goji Berries. 3. Maca. 4. Bijen producten,honing, royal jelly, propalis. 5. Algen, spirulina, chlorella, phyto plankton. 6. AloëVera. 7. Noni. 8. Hennipzaad. 9. Kelp.

 

Het is nooit te laat om te gaan leven, ........ en altijd te vroeg om te sterven.

 

Ga naar Deel 11: Geef je doktor ontslag, ... en ga gezond leven!