Home » Deel 15

Deel 15  Bron Henk Mutsaers

Waarom doen we wat we doen?

 

De titel; “Waarom we doen wat we doen” van het boek van Tim Harford maakte mij nieuwsgierig. Het gaat over de regels van menselijk gedrag, hoe wij onze behoeften bevredigen en welke keuzes we daarbij maken. Het boek geeft ook inzicht op het feit dat we meer als verwacht rationele keuzes maken. Mensen luisteren pas als er voor hen wat op het spel staat. Je gaat dus pas nadenken als er gevolgen te verwachten zijn bij het nemen of niet nemen van een beslissing.

 

Rationeel is doordacht denken en handelen. Veel beslissingen worden op emoties genomen. De aanname dat mensen in staat zouden zijn om volstrekt rationele beslissingen te nemen berust op een mythe, lees ik op internet. Toch blijkt uit diverse onderzoeken dat rationele beslissingen juist op zeer grote schaal voorkomen. Het boek; “Waarom doen we wat we doen”, gaat hier uitgebreid op in. Bij rationeel denken wordt vooral gekeken naar; wat kost het mij en wat kan het mij opleveren. Iedereen maakt hierbij een persoonlijke beslissing die onder andere beïnvloed worden door het milieu waarin men leeft, de afkomst, de wetgeving, de economie etc.

 

Wat mij natuurlijk bijzonder interesseert is de beslissingen die mensen nemen op het gebied van gezondheid. Uit het boek blijkt dat de communicatie een grote doorslaggevende factor is. Hoe wordt iets verteld, krijgen de mensen de juiste informatie inzichtelijk en begrijpelijk voorgeschoteld? Frappant vond ik dit: Economen ontdekten dat nicotine pleisters of kauwgom juist tieners blijken aan te moedigen om met roken te beginnen. Er blijkt immers een uitweg te bestaan als ze zouden willen stoppen! Zo komt men in een vicieuze cirkel.

 

Leven rationele mensen gezonder? Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt het zogenaamde rationele model van preventie steeds belangrijker. Daarin bepaalt de wetenschap wat gezond is en hoe dat te bereiken is. Rationele mensen nemen kennis van deze informatie en kiezen dan zelf om in overeenstemming daarmee te handelen en dus gezond te leven. Deze denkwijze is niet zonder resultaten gebleven. Zo zijn mensen grootschalig geïnformeerd over wat gezond is en wat niet en is mede hierdoor het aantal rokers gedaald van zo’n 50% in 1980 tot 28% in 2006. Bron RIVM (Nationaal Kompas Volksgezondheid).

 

Op het gebied van roken is het voor de meerderheid wel duidelijk dat dit ongezond is. Voor de rest wordt er echter nogal wat verwarring gezaaid door tegenstrijdige berichtgeving in de media. Op het ene moment is product X gezond, en op het andere moment toch weer niet. Gezondheid is nooit een garantie al kun je het risico op ziektes in grote mate zelf beïnvloeden door je gedrag, leef en denkwijze.

 

Hoe denk jij hierover?

* Hoe denk jij over de gezondheid preventie in relatie tot de harde waarheid van ziektes en gebreken waarmee je elke dag zichtbaar geconfronteerd wordt?

* Hoeveel procent van je gezondheid heb je zelf in de hand denk jij?

* Wat is de invloed van je directe omgeving als jij anders gaat leven door bijvoorbeeld vegetariër te worden? Op latere leeftijd ineens te gaan sporten? Je stopt met roken? Enthousiast wordt over het gebruik van volwaardige voeding en voedingssupplementen?

 

 

Uit eigen ervaring weet ik dat mensen er niet van houden dat je ontsnapt uit de groep. Als jij gezonder gaat leven en de ander kan daar de motivatie niet voor opbrengen dan zal die je proberen te demotiveren om je terug te trekken net zoals ik juist poog mensen te motiveren gezonder te gaan leven. Rationeel denkend wil ik namelijk ook omgeven worden door mensen die gezond zijn. Vind je het onderwerp interessant dan is het boek van Tim Harford zeker een aanrader. Waarom doen we wat we doen? ISBN: 978-90- 470-003

 

In de herfst van je leven.

Op welke leeftijd breekt die echter aan? Met een oud klasgenoot van de lagere school zaten we wat te praten. Hij vond het interessant om te weten dat ik op mijn leeftijd nog vol zat met plannen want zo stelde hij: “Wij zitten per slot van rekening toch al in de herfst van ons leven”. Ik reageerde daar nogal fel op gezien mijn plan om nog lang te kunnen blijven genieten van het leven. De herfst van je leven klinkt namelijk of je al heel oud bent. Ik dacht er even niet aan dat er ook nog het winter seizoen is. De lente staat synoniem voor nieuw leven, de zomer is om te genieten, de herfst zijn de vallende blaadjes en de winter de slapende levensenergie.

 

De opmerking van die oud klasgenoot heeft mij toch weer eens aan het denken gezet. Want verschillende oud stadsgenoten hebben maar amper de leeftijd van vijftig gehaald. Terugkijkend betekent dit dat zij in feite al op hun 25ste begonnen aan de herfst van hun leven. Kijk je dan naar de grens van 65 jaar waarop veel mensen zeggen te gaan genieten van het leven dan klopt dat verhaaltje totaal niet. Volgens de CBS cijfers van 2004 is 19% al overleden voor het 65ste levensjaar.

 

Velen komen dus vaak onbewust in de herfst en de winter van hun leven. Iets kan ik mij daar wel bij voorstellen als je ziet dat bij sommige mensen alle levensenergie al lijkt of is uitgeblust. In de natuur kunnen we echter ondanks de harde datum die voor de vier seizoenen staat aangegeven spreken van een vroege lente, een lange zomer, een vroege of late herfst en een lange koude winter. De natuur is flexibel en veranderlijk. Net zoals in de natuur, waar allerlei factoren een rol spelen, kun je zelf een grote invloed uitoefenen op de vier seizoenen van je eigen leven.

 

Terwijl de een nog in de zomer zit, is bij de ander de herfst al voorbij. Als het op gezondheid aankomt val ik nogal regelmatig terug op de vergelijking met onze auto. We denken er eenvoudigweg niet over om op vakantie te gaan voordat de auto een beurt heeft gehad want, stel je voor dat hij stuk gaat en onze vakantie verpest? Zo ben ik dat nu ook aan het doen met mijn gezondheid. Alleen ga ik nog een stapje verder dan uitsluitend een beurt geven. Ik beschouw het net als topsport. Ik laat mijn gezondheid testen en ga samen met de gespecialiseerde arts of therapeut bekijken wat ik voor opties heb om daarna weer opnieuw te testen. Net als in de autosport, kijken hoe hard we kunnen, de auto verder fijn afstellen en opnieuw naar het circuit om te zien of we een verbetering hebben gevonden. Opnieuw veranderingen aanbrengen en opnieuw testen.

 

Heb je dat wel eens gehoord in een interview met een autocoureur die stelt dat het testen heel belangrijk is en eigenlijk nooit stopt om te kunnen winnen van de concurrentie. Mijn concurrent is de tand des tijd die ik zolang mogelijk wil verslaan.

 

Om enkele concrete voorbeelden te noemen, ik heb de NES scan al een keer laten doen net nadat we in het Brabantse land het carnaval achter de rug hadden. Dat viel nog reuze mee die uitslag. Toen ik echter de test deed nadat ik bij opruimwerkzaamheden na een brand een dagje in de openlucht had gewerkt bleken de giftige gassen ter plaatse mijn test te doen uitslaan met vele rode velden. Hoe was het ook al weer, meten is weten!

 

 

Wat is je referentiekader?

Hoe maak je keuzes, neem je beslissingen en wat voor invloed hebben die op je leven? Als je namelijk niet open naar nieuwe inzichten gaat kijken zul jij je vaak onbewust hiervoor afsluiten. Met andere woorden wat is je referentiekader? Veel mensen redeneren vanuit hun referentiekader, zaken opgedaan uit eigen ervaring, gezien bij anderen, van horen zeggen, of gelezen. Je redeneert dagelijks vanuit dit beeld en dus is het zo! Je weet wat je weet, maar iedereen weet dat er meer zaken zijn die je niet weet dan dat je wel weet.

 

Een goede kennis van mij stelde het zo: “Hoe meer ik leer, des te meer kom ik er achter dat ik eigenlijk nog helemaal niet zoveel weet”. Al onze verworven informatie is opgeslagen op je harde schijf, ook wel je geheugen genoemd. Dit geheugen is dan ook een onbetrouwbaar medium als referentiekader om je dagelijkse beslissingen op te nemen als je maar al te vaak niet alles weet. Mijn intuïtie vertelt mij dat.....? Wij zijn als mensen gewend om pijn te vermijden. Pijnlijk kan het ook zijn als je een flater slaat, geld verliest met een verkeerde beslissing een blauwtje loopt etc. Je bent wie je bent door voornamelijk je verleden. Je verleden heeft echter totaal niets te maken met wie je bent in het heden. Veel ervaringen opgedaan in het verleden blijken echter mensen te blijven achtervolgen in het heden en...de toekomst.

 

Als het verleden je blijft beheersen kun je dan je toekomst vormgeven zoals je zelf zou willen? Een voorbeeld: Je bent werkeloos en onderweg naar je zoveelste sollicitatie gesprek. Je gaat er op af met in je onderbewustzijn de gedachte: “Het zal wel weer niets worden zoals alle andere keren”. Kom je daar dan binnen met het benodigde enthousiasme en rechte schouders om die baan in de wacht te slepen? Onbewust beroof jij jezelf van veel kansen. De kracht van positief denken kan dus een behoorlijke oppepper zijn voor je toekomst en mogelijkheden. Hoe betrouwbaar is dan je intuïtie?

 

Ik heb dit in de praktijk zien gebeuren. Een kennis van me (62) was al drie jaar werkeloos. Ik vertelde hem: “Ga eens iets positiefs doen en weer bij de radio draaien als deejay net als vroeger”. Na enkele weken was hij weer enthousiast aan de slag met de voorbereidingen.... en nog voor hij van start is gegaan, ... heeft hij een nieuwe baan gevonden! Toeval, misschien maar ik denk het niet.

 

Je gevoel zegt iets over het heden, je zit op een terrasje met een pilsje in de zon en een geweldig uitzicht. Dat is een fijn gevoel, een gevoel dat je weer bij jezelf kunt oproepen als je daar weer aan denkt of die vakantie foto terug ziet. Op de eerste dag van je wintersport vakantie zit je in de lift naar boven, tien daagjes onbezorgd genieten. Is op de laatste dag dat heerlijke gevoel nog precies hetzelfde? De skilift is hetzelfde, je kan evenveel genieten. Is de gedachte aan het werk dat weer op je wacht de spelbreker?

 

Leren omgaan met gevoelens, intuïtie, en je referentiekader niet bepalend laten zijn. Niet denken voor anderen. Wat er ontbreekt, is de tegenwoordigheid van geest om het verschil te kunnen maken. Niet kijken naar wat er fout is en dat proberen te herstellen maar kijken of je iets los kan laten, verbeteren en creëren. Deze inzichten heb ik opgedaan tijdens een krachtige trainingsmethode bij Landmark Education. Inzichten die niet eenvoudig te leren zijn door het lezen van een artikel als dit, maar door actief deel te nemen en proefondervindelijk je eigen zwakheden vaststellen en je sterke punten verbeteren. Leren van jezelf en anderen, persoonlijke groei, zelfvertrouwen, effectiever communiceren, etc. Wie wil dat niet?

 

In 2004 heb ik deze cursus gevolgd om wat sterker in mijn schoenen te staan toen ik dat jaar meer dan 400 artsen heb benaderd voor de SpectraCell vitamine opname test. Ik heb zelf geen enkele medisch achtergrond of training gehad maar mijn parate kennis verzameld bij lezingen in binnen en buitenland, boeken lezen en natuurlijk het internet.

 

Mijn belangrijkste motivatie dat ik een goede weg ingeslagen was is echter toch dat referentiekader. Als je namelijk persoonlijk ervaart hoe belangrijk voeding is in de genezing dan ben je gemotiveerd om verder te gaan kijken naar wat er nog meer mogelijk is. Het aller belangrijkste bij gezondheid is echter je gedachtekracht. Dit is tevens gelijk de zwakste schakel die je echter kan trainen.

 

De kracht van je gedachten

Wat je ook doet in je leven alles ontstaat uit een gedachte. Sommige gedachten laten je spontaan besluiten om hetgeen je denkt onmiddellijk ten uitvoer te brengen terwijl andere zaken blijven sluimeren, dagen, weken, maanden, ja zelfs jaren. Sommige gedachten ontwikkelen zich over een langere periode en krijgen langzaam gestalte. Je weegt alle voor en nadelen tegen elkaar af en toetst deze al in de praktijk of je bekijkt of dit ook voor jou is weggelegd? Dat doe je dus allemaal voordat je dit uiteindelijk ten uitvoer gaat brengen. Het moge duidelijk zijn dat iedereen gedachten heeft die nooit verwezenlijkt worden omdat ... ?

 

Gedachten kunnen heel krachtig zijn, die je verlangen aanwakkeren en je wil besturen. Sporters kunnen zich in gedachten al als winnaar op het podium zien staan om zo dat laatste beetje energie eruit te persen en nadien verklaren: “Ik wist wel dat ik zou gaan winnen”. Sterke gedachten kunnen mensen ook genezen van een ernstige ziekte terwijl negatieve gedachten ook het tegenovergestelde teweeg kunnen brengen. Daarom is een dubbelblind studie van medicijnen- en een placebogroep ook nooit zuiver alleen al door de kracht van iemand zijn gedachten.

 

Door wat lichamelijke ongemakken ben ik op het pad gekomen van gezondheidspreventie. Dat pad is wat verder doorgeschoten dan de gemiddelde consument. Ik ben er in mijn gedachten allang heilig van overtuigd dat gezond oud worden geen kans is maar een keuze. Een mogelijkheid die je zelf kan scheppen. Daar kun je ook vele mensen de weg wijzen, niet door mensen te overtuigen maar te informeren. Mensen proberen te overtuigen werkt niet zo heb ik ervaren, die zetten alleen maar de hakken in het zand met een gedachte van: “Dat bepaal ik zelf wel”.

 

Sinds ik actief communiceer naar de groep mensen die als levensdoel hebben om gezond oud te worden en daarom dan ook willen behoren tot de groep gezondste landgenoten merk ik dat ik meer in contact kom met deze groep mensen. Simpel, zij voelen zich aangesproken door mijn persoonlijke doelstelling. Is het niet zo dat goed voorbeeld altijd doet volgen. Ik heb echt niet de illusie dat iedereen dit wil, ja ze willen dit vaak wel maar willen en een sterk verlangen om dit doel te bereiken zijn twee geheel verschillende zaken.

 

Motivatie .... omdat?

Laten we eerlijk zijn, iedereen wil gezond zijn tot op hoge leeftijd, maar de verleidingen van het leven maken dat slechts weinigen in onze moderne Westerse samenleving dat doel ook echt bereiken. Hoe raakte ik gemotiveerd? Eerst natuurlijk door de noodzaak om weer gezond te worden maar daarna komen de verleidingen weer, ... mede door een gebrek aan parate kennis.

 

Ik was echter een richting in geslagen waar ik steeds weer in contact kwam met mensen die veel kennis bezaten. Motiverende sprekers die een beeld van hun eigen leven en ontdekkingsreis van ongezond naar gezond schetsten spraken mij het meest aan. Pas daarna kon ik de motivatie opbrengen om naar lezingen te gaan die meer op de achtergronden ingingen. Zo zat ik ineens te luisteren te midden van een artsencongres in 2005! Gaat het met de meeste mensen ook niet zo met het lezen van de krant, een magazine, een TV programma. Zo gauw als er een onderwerp komt over gezondheid zap je weg. Een alarmerende kop over ongezond leven sla je snel over omdat ...

 

Omdat je denkt dat je daar toch geen invloed op uit kan oefenen? Omdat je denkt dat je nu eenmaal geluk moet hebben? Omdat gebreken nu eenmaal met ouderdom komen?

Zou het daarom komen dat ook de goede adviezen aan de aandacht ontsnappen omdat vele mensen zich afsluiten voor dit nieuws. Zouden deze – Omdat – dogma’s gestalte hebben gekregen vanwege de jarenlange conditionering? Voorgelogen door de media die niets meer of minder zijn dan een reclame kanaal voor de ‘maagvulling’ verkopende voedingsindustrie en behandeld door dokters die een verlengstuk zijn van de farmaceutische industrie die pillen verkopen die in de meeste gevallen niet werken!

 

Dokters die soms wel een afwijkende mening hebben maar die mocht ik pas optekenen als ze straks met pensioen zouden zijn, zo werd mij meerdere malen verteld. Nu worden ze vaak gedwongen om te functioneren binnen het systeem! Ik liep dus ook tegen barrières op. Ik wist wel dat er mogelijkheden waren om stukken gezonder te gaan leven, voornamelijk de voeding aanpassen, maar het was steeds een brug te ver. Totdat je de juiste personen ontmoet die je werkelijk dat duwtje geven om de goede richting in te gaan.

 

Omdat ze niet alleen met hun eigen leefstijl een voorbeeld zijn, maar omdat ze ook een oplossing bieden waar je zelf nog niet aan gedacht had. Dat omslagpunt heb ik ervaren bij de lezing van David Wolfe in 2007 in België. Zijn inspirerende reis/lezing duurde van 14.00 uur tot 22.00 uur ’s avonds met slechts een korte pauze en .... een half bekertje van zijn vers bereide smoothie. Op de vraag wie er aan het einde van de dag nu honger had of gebrek aan energie werd geen enkele vinger opgestoken. Hè, wat gek eigenlijk dacht ik gelijk, kan het zijn dat zo’n eenvoudig en snel bereide smoothie mij zo kon voeden. Ik was namelijk de persoon die stapels met boterhammen kon eten voordat ik het gevoel had dat ik vol zat. Niet dat ik dat gevoel had dat ik met de smoothie vol zat, maar kennelijk was het toch ruim voldoende om mij al die tijd geen honger gevoel te geven.

 

Toch duurde het nog een tijdje voordat ik echt elke dag een smoothie ging gebruiken. Dit was weer de invloed van Mike Donkers die slechts een plaatsje verwijderd zat tijdens de lezing van David Wolfe. Hij gaf praktische tips om een super smoothie samen te stellen die qua prijs niet gelijk een aanslag maakte op je budget en makkelijk elke dag klaar te maken is en toch ruimte geeft voor eigen invulling en variaties.

 

 

Wat zou jou motiveren om gezonder te leven?

Kijk, ik zie natuurlijk net als jij, de aanstaande moeder, waarvan ik weet dat ze heel veel van haar kinderen gaan houden. Maar voorafgaande aan de geboorte zie ik ze toch roken, drinken en ongezond eten waardoor ze wellicht hun kind de slecht mogelijke start gaan geven die denkbaar is! Maar als ze nu eens kennis hadden van wat ze aan het aanrichten zijn, zouden ze dan niet gemotiveerd zijn om ten minste tijdelijk hun destructieve leefstijl te veranderen? Angst kan een goede motivatie zijn, maar ook het krijgen of jezelf belonen.

 

Als ik zag hoeveel energie David Wolfe had en hoe goed hij eruit zag, dat was de beloning voor zijn leefstijl die ik ook wel wilde. David stelde; “Met mijn leefstijl heb ik zoveel energie dat ik elke dag minder slaap nodig heb wat je kunt vergelijken met 30 extra verlofdagen!” Voor de presentaties van Mike Donkers heb ik veel bewondering, zijn ongekende parate kennis is fenomenaal. Maar, ... de mensen die naar zijn presentatie komen hebben in de meeste gevallen de stap al gemaakt richting gezonder leven. Ze zijn al gemotiveerd om de achtergronden van een gezonde leefstijl te doorgronden. Hoe bereik je echter al die miljoenen die in de - Omdat - fase zitten die ik je eerder schetste? Niet door hun uit te nodigen voor een presentatie over gezondheid. Ga ik die bereiken met dit boek? Ik denk het niet, of toch, ... als iemand die dichtbij die persoon staat dit boek schenkt

 

Wat weet je eigen lichaam beter dan jij?

Als je gaat leren luisteren naar je eigen lichaam vertelt het je boekdelen over je gezondheid. Wij zijn echter mensen die zelfstandig kunnen nadenken en beslissingen nemen. We staan er echter maar al te vaak niet meer bij stil hoe sterk wij beïnvloed worden door indrukken via de media en in de dagelijkse omgang met mensen.

 

Je kent ongetwijfeld nog wel een of meerdere situaties uit de pubertijd dat je er niet over dacht om bepaalde kleren aan te trekken omdat dit nou eenmaal niet hip was. Je hebt in die tijd wellicht ‘geleerd’ om rekening te houden met een andere mening hoewel je het er misschien helemaal niet mee eens was? Zo had ik ook de ervaring van vroeger dat ik verschillende dingen niet lekker vond zoals onder andere vis. Toen ik het later toch een keer heb gegeten moest ik die mening bijstellen want het is eigenlijk best lekker.

 

Zo heb ik over allerlei zaken mijn eigen referentiekader opgebouwd die niets met de realiteit en de waarheid te maken hebben. Er zijn mensen die elke dag pijn hebben. Zijn ze dan een dagje pijnvrij dan voelen zij zich inderdaad goed. Als ik naar mensen luister en ik hoor verhalen van iemand die plotseling te horen kregen dat ze een ernstige ziekte hebben dan zie ik verbijstering op de gezichten bij de opmerking: “En ik voelde mij juist zo goed”. Zouden veel mensen zich wel bewust zijn hoe goed voelen werkelijk zou kunnen voelen?

 

Als je eigen referentiekader en je gevoel niet altijd betrouwbaar zijn, wat vertelt je intuïtie je dan? Zo denkt de meerderheid van de mensen redelijk gezond te leven. “Oké, zo af en toe zondig ik wel eens maar over het algemeen leef ik aardig gezond”, hoor ik vaak vertellen. Vraag jij je nooit eens af hoe het dan komt dat op de leeftijd van 65 jaar slechts 30,7 procent van de mensen nog volledig gezond zijn? (cijfers CBS). Hoe zou het dan komen dat er mensen zijn die moeiteloos 100 jaar en ouder worden? Als je eenmaal ziek bent is er soms geen weg meer terug, ook niet met al het geld in de wereld!

 

Je eigen lichaam weet het beter dan jij!

Dat is de enige conclusie die je kan trekken als je getuigenissen hoort van mensen die hun voedingspatroon zijn gaan aanpassen of voedingssupplementen zijn gaan gebruiken. Ondanks dat zij ervan overtuigd waren gezond te leven bleken ze opeens minder hoofdpijn te hebben, meer energie, konden ze ineens schijnbaar moeiteloos afvallen, of ze sliepen beter! Er zijn mensen die na verloop van tijd vrij zijn van medicijngebruik nadat ze dachten deze de rest van hun leven te moeten blijven gebruiken. Mensen die ineens weer helder kunnen denken en geen depressieve gevoelens meer hebben. Er zijn echter heel veel mensen die deze zaken nooit gaan ontdekken. Simpel omdat ze eenvoudig niet eens toegeven om betere voeding en voedingssupplementen te gaan gebruiken of al na één maand terugvallen in hun oude gewoontes.

 

Net zoals een verstokte roker die zijn longen uit zijn lijf hoest zegt: “Ik moet binnenkort maar eens na gaan denken om te stoppen met roken”. Zo kan ik deze mensen ook niet gaan helpen met dit artikel om hen te motiveren en te stoppen met roken of gezonder te gaan leven. Maar jij? Zou jij het niet eens drie maanden proberen om je eigen lichaam de kans te geven om te bewijzen dat je ongelijk hebt gehad al die tijd?

 

Ik hoor vele mensen van blijdschap vertellen over hun fantastische resultaten waarmee ze onbewust toegeven dat ze al die tijd wel erg dom zijn geweest om hun eigen lichaam zo te behandelen. Een fout toegeven doet gelukkig geen pijn als de overwinning zo goed voelt. Met wie zou je eigen lichaam het liefst willen samenleven: met de verstokte roker die zichzelf voorhoudt dat hij er een Bourgondische leefstijl op nahoudt, of met jouw toekomstige ik die zich elke dag prima voelt?

 

Passie voor gezondheid

Ik denk dat er slechts één oplossing is, vergaar kennis over gezonde natuurlijke voeding, zoek een gezondheidscoach en stop met het nemen van al die junk voeding waar de supermarkt boordevol mee staat. Geniet van onbewerkte natuurlijke voeding in plaats van bewerkte melk, vlees met antibiotica en dieren gevoed met GMO voeding, suiker, bewerkte granen en de chemische toevoegingen waar junkfood mee vol zit. Al je gezondheidsproblemen zullen geëlimineerd worden of in ieder geval drastisch verminderen. Dit is de uitdaging waar we voor staan, om zelf weer controle te verkrijgen over je gezondheid en je eigen toekomst.

 

Deel deze kennis en bereikte resultaten met iedereen. De vraag is; “Wie ken jij die geïnteresseerd is in gezondheid?” Gezien het feit dat door de jaren heen onze politieke ‘dienaren’ geen enkele verantwoordelijkheid hebben getoond om wettelijke maatregelen te nemen om ons te beschermen tegen de kwade invloeden van de voedingsindustrie de farmaceutische en de chemische industrie zijn we verplicht om zelf goed te beoordelen wat goed voor ons is en alert te reageren als er weer eens een maatregel aangenomen wordt die onze gezondheid nog verder gaat ondermijnen zoals met de Codex Alimentarius en de invoering van GMO zaden.

 

Wees dus alert en wordt wakker, ........ voordat je op de bekende splitsing aankomt waarbij de meeste mensen nu steeds weer de verkeerde afslag nemen en naar de dokter gaan om daarmee de eigen verantwoordelijkheid voor je gezondheid uit handen te geven. Bedenk dat het al zo ver is dat farmaceutische bedrijven al geen enkele verantwoording hoeven af te leggen ten aanzien van vaccinaties. Totale onschendbaarheid! Jij loopt dus het risico van je persoonlijke beslissing. Ik stuur ook met een glimlach de collectanten door die komen voor een bijdrage voor de hartstichting het kankerfonds etc., ..... nadat ik ze uitleg hoe ik erover denk.

 

Ik ben het er ook totaal niet mee eens dat ik collectief mag (moet) meebetalen aan al die dure medische behandelingen waar ik zelf toch nooit gebruik van ga (durf) te maken. (mijn basisverzekering in 2010 kost 58 euro) Ik neem het maximale eigen risico, gewoon omdat ik het risico van al die ‘behandelingen’ vele malen groter vind. Mij te gevaarlijk! Ik ben al lang bezig mijn leef en voedingspatroon aan te passen en ben niet zo bang voor een ziekte, gestrekt door kennis van zaken en niet door hoop of geluk maar feiten! Ik geloof ook niet meer wat zogenaamde autoriteiten mij proberen wijs te maken. Ik weet wel beter! Zou jij je auto toevertrouwen aan een automonteur die met zijn eigen auto regelmatig ellende heeft.

 

Kijk naar de resultaten van onze geneesheren en ken de feiten. Boezemen die bij jou vertrouwen in met meer doden dan welke ziekte dan ook? (30.000 medische fouten 1.700 doden elk jaar) En dat zijn de officiële cijfers, wellicht de tip van de ijsberg? Neem zelf je eigen verantwoording en succes met je beslissingen, te beginnen met wat je de volgende keer in je winkelwagentje gaat laden bij de supermarkt.

 

Onze verantwoordelijkheid voor mond tot mond reclame

Wij zijn allemaal schakels in een groot geheel en altijd met elkaar verbonden hoe je het ook wendt of keert. Wat jij zegt kan invloed hebben op het leven van een ander. Een onbedachte nare opmerking kan iemand een onprettige dag bezorgen en een compliment kan het tegenovergestelde, een leuke dag betekenen. Een enkele opmerking of woord kan iemand inspireren tot het schrijven van een artikel, een gedicht of een liedje. Het uitdragen van een stukje kennis dat je ooit ergens gehoord of gelezen hebt kan voor een ander een nieuw startpunt zijn om gezonder te gaan leven. En, .... omdat we met elkaar verbonden zijn kan dit wel eens het startpunt zijn voor tientallen, honderden of duizenden mensen! Mijn reis naar een gezonder leven begon al op mijn veertigste toen ik mij realiseerde dat onbewust leven tot beperkingen ging leiden. Met andere woorden, zomaar alles in mijn mond stoppen gaf mij niet voldoende brandstof om te doen wat ik wilde doen, (heel veel).

 

Bovendien kwamen de eerste lichamelijke gebreken om de hoek kijken. Mijn zoektocht naar gezondheid bracht mij stap voor stap op wonderlijke plaatsen, het bracht mij in contact met gelijkgestemde mensen en groeide uit tot een ware passie. We zijn allemaal een schakel in een ketting ook al lopen ze kris kras door elkaar heen.

 

Zo was ik in 2007 te gast bij een lezing van David Wolfe, omdat Katarina de Vos besloten had mij een uitnodiging te sturen. David bracht een gepassioneerde presentatie over de wonderen van kruiden, vitamines, mineralen en andere essentiële vetten en micronutriënten die je gezondheid naar een ongekend niveau kunnen tillen. Twee plaatsen van mij vandaan zat Mike Donkers die enkele vragen stelde waardoor ik dacht, daar moet ik straks even een babbeltje mee maken. Dat gesprek leidde ertoe dat ik hem als een van de eerste belde een jaar later om mee te gaan werken aan gezondheid radio.

 

Een van de speerpunten waar Mike telkens, net als David Wolfe op hamert is de noodzaak van een goede mineralenhuishouding. Inmiddels is dat gedachtegoed op talloze websites terug te vinden. Toen Mike kwam met zijn super fruit smoothie dacht ik, dit moeten we uitgebreid gaan promoten. Vandaar dat dit op werkelijk elke pagina die ik op de website heb gemaakt het laatste jaar heb staan. Het resultaat is dat vele mensen zijn begonnen met het gebruiken van de smoothie met bijvoorbeeld dit als resultaat.

 

Ik ben 3 maanden geleden begonnen met de Super Smoothie. Na mijn radicale prostaatoperatie 2 jaar terug werd ik 3-maandelijks ‘’geprikt’’ op de psa-waarden in mijn bloed. Die bleven stijgen, hetgeen zou inhouden dat ik bestraald zou moeten worden. Mijn uroloog schamperde bij mijn voorstel om de smoothie te proberen. Hij zei: “Hoop dat het brengt wat je wilt, dan is het tenminste niet zonde van je tijd”. De laatste meting vorige maand zou uitsluitsel moeten brengen of ik bestraald zou worden. En tot mijn grote geruststelling was de psa voor het eerst in 2 jaar tijd gedaald!! Mijn uroloog begreep het allemaal niet zo goed, maar IK wel.

 

Mike bedankt! (En mijn bloedend tandvlees is ook verleden tijd. Ik kan nu mijn tanden zo ongeveer met een staalborstel poetsen.... Met vriendelijke groet, Martin, Dat mailtje dat Katarina de Vos mij stuurde in 2007 is dus uiteindelijk de kettingreactie geweest waardoor Martin in 2010 zijn gezondheid aan het terug winnen is. Zo werd ik gebeld door een arts in 2008, Saira Moeniralam vertelde mij, ik zie dat je met gezondheid bezig bent op internet en ik wil je graag iets tonen wat je moet weten. Ik ging in op de uitnodiging en reisde af naar Noord Holland waar ik een uitgebreide kennismaking kreeg met de NES scan (Nutri Energetics Systems).

 

Het interview dat ik met haar deed over de NES scan behoort nog steeds tot de best bezochte pagina’s en heeft veel mensen op weg geholpen naar een betere gezondheid. Er zijn echter legio kettingreacties die dagelijks plaatsvinden waar je helemaal geen besef van hebt. Mensen die mijn nieuwsbrief doorsturen of een opmerking over een onderwerp maken tegen iemand wat ze gelezen hebben. Enig idee hoever die opmerking kan reiken, vandaag, morgen, over drie jaar? In 2001 kwam ik via, via een keer terecht bij Ron Fonteine thuis, die toen al aardig de weg wist op internet. De tips die hij gaf om een pagina goed in de zoekmachines te krijgen waren zeer waardevol en maakte ook mijn website al snel vindbaar.

 

We wisselen vaak wat dingen uit om de boodschap te versterken. Een boodschap die echter nog veel meer aandacht verdient dan nu. Anneke Bleeker heeft bewezen dat slechts een enkele persoon een actie op gang kan brengen die vervolgens met gezamenlijke inspanning kan leiden tot een ongekend resultaat aangaande het indammen van de verderfelijke vaccinatie campagnes.

 

 

In de wereld waarin we nu leven blijkt steeds weer opnieuw dat de regering haar ziel en zaligheid verkocht heeft aan het bedrijfsleven. Verborgen agenda’s worden erop nagehouden wat weer overduidelijk naar voren komt als men met de wet openbaarheid in de hand de betreffende documenten opvraagt. Ondanks tussenkomst van de rechter blijken deze documenten vol te staan met dikke viltstrepen wat de naam volksvertegenwoordigers tot een ware farce maakt. De media staan al veel langer onder controle en zijn al lang geen betrouwbaar medium meer om je toekomst beslissingen op te kunnen stoelen. Daar hoeven we het verder niet meer over te hebben.

 

Hoe belangrijk ben JIJ?

We hebben gezien dat we allemaal een schakeltje zijn. We hebben ook gezien dat een eenvoudig mailtje van iemand een hele kettingreactie kan veroorzaken. Stuur dat mailtje dan ook. Vertel wat je weet tegen die ander, ook al word je misschien nu nog niet begrepen. Jij kan het verschil maken voor een ander, vandaag, morgen of over een of meer jaren.

 

Hoe zit het nu met jouw persoonlijke motivatie om gezond te blijven?

Begin december (2007) ontving ik een mailtje: “Wil jij Jan a.u.b. niet meer lastig vallen met je gezondheidsinformatie. Hij heeft 2 mei een herseninfarct gekregen ondanks dat hij sportte, geen alcohol gebruikte en niet rookte. Hij is absoluut niet meer geïnteresseerd in je informatie (leeftijd 70)”. Dat bericht ontving ik van de partner van Jan. Lastigvallen? Met een nieuwsbrief waar iedereen zich dubbel opt-in inschrijft en onderaan iedere nieuwsbrief weer zelf kan afmelden van de nieuwsbrief.

 

Ik weet dat er veel Jannen en Jannekes rondlopen die denken gezond te leven en ondanks de confronterende informatie die ik iedereen presenteer geen maatregelen nemen! Gewoon doorgaan met hun ingesleten  levenspatroon. “Het is toch al die jaren immers goed gegaan, ik voel mij goed en ben vrijwel nooit ziek” En dan komt er opeens ook een ‘2 mei’ voorbij. Er is dan vaak geen enkele weg terug meer met de opgelopen schade. Als jij de nieuwsbrief al meer dan een jaar leest en je hebt nog geen enkele verandering aangebracht in je leefstijl waarom lees je hem dan nog? Om ergens een sprankje hoop te ontdekken? Toen ik op mijn website vermeldde dat vitamine E goed was voor rokers genereerde dat een hoop klikken. Niet om te stoppen met roken maar om met een lapmiddel door te kunnen gaan met roken.

 

Gaat mijn informatie een keerpunt voor je zijn? Ik vind het helemaal niet erg als er mensen de nieuwsbrief opzeggen. Ik wil namelijk geen berichten ontvangen als dat van Jan. Ik wil berichten ontvangen van mensen die mij vertellen dat ik hen op de goede weg geholpen heb om gezonder te gaan leven.

 

Benader iemand zoals hij is en hij zal zo blijven.

Benader hem zoals hij kan worden en hij zal zo worden.

- Goethe -

 

Over kanker, hart en vaatziekten, al die andere ziektes en een gezonde leefstijl valt nog zoveel meer te vertellen. Dit is dus slechts een richtingaanwijzer om verder onderzoek te gaan doen. Veel mensen zullen pas kennis nemen van deze informatie als ze te horen hebben gekregen dat ze ziek zijn. In dit boek wordt echter ook duidelijk hoe je kanker en alle andere ziektes kunt voorkomen in de meeste gevallen. Geef dan ook dit boek cadeau aan een iemand die je dierbaar is. Een dag waarin we niets voor een ander hebben betekend, is een verloren dag. - Pappa Vidyaakar

 

Leer te leven

Al sedert jaren ontvang ik de nieuwsbrief van Lynne McTaggart (What Doctors Don’t Tell You). Gedurende die jaren werd ik ook regelmatig opmerkzaam gemaakt over haar boek “Living the Field”. Op de een of andere manier heb ik mij daar nooit zo in verdiept omdat ik er klaarblijkelijk nog niet klaar voor was en er nog zoveel te ontdekken viel wat ik ook nog niet begreep of kennis van genomen had. Deze week kreeg ik een mailtje binnen van Anne met een link van een YouTube-video van Gregg Braden: “Wetenschap der Mirakels” (Nederlands ondertiteld). Hierin legt hij duidelijk uit wat je met gedachten kunt bereiken en hoe deze je leven en dat van anderen vorm kunnen geven. Ik had al een tweetal boeken gelezen over de kracht van je gedachten en heb het een goede gewoonte gemaakt om met positieve gedachten op te staan en weer te gaan slapen. In het dagelijkse leven ga ik ook al snel negatieve invloeden uit de weg.

 

Wat je met gedachtekracht kan bewerkstelligen daar had ik ook al een persoonlijke ervaring mee. Ik kreeg namelijk een bevestiging per mail van een persoon waar ik op een bepaald tijdstip aan dacht dat die persoon op exact hetzelfde moment hetzelfde gevoel had als ik. Ook al was ik wat anders aan het doen op het moment dat ik de mail van Anne binnenkreeg, ik moest eerst deze videoserie van zes delen zien.

 

Als je de bevindingen van deze video goed op je laat inwerken betekent het nogal wat. Het betekent dat wij met onze gedachten een giga invloed hebben op onze gezondheid en welbevinden. Je leven is meer een reflectie van je gedachten dan je kunt vermoeden. Het betekent dat de ‘wetenschap’ van de westerse geneeskunde nog verder op losse schroeven komt te staan. Het toont ook, en dat is zeer bemoedigend, dat we invloed kunnen uitoefenen op wat er rondom ons heen gebeurt in de wereld, en nog te gebeuren staat.

 

We zien al gebeuren dat collectieve acties gevreesde dictatorregimes omver kunnen werpen. Nu de geest uit de fles is zal dit de gehele wereld gaan veranderen en dit zal zeker onze deur niet voorbij gaan. Sterker, ook wij worden onwetend gehouden door onze – democratisch – gekozen regeringen. Met dit in gedachten, neem een uurtje rustig de tijd om deze serie van zes video’s te bekijken. In het licht van deze kennis zal het eens te meer duidelijk worden dat hoe meer mensen zich bewust zijn van de richting die we dreigen in te gaan met regeringen in het ‘vrije’ westen die afglijden naar een dictatuur onder de valse dekmantel van democratie, overheden die ons ongewilde en ongewenste verplichtingen opleggen en zelfs bij wet al bepaald hebben dat in geval zij dit wenselijk achten gif in ons lichaam mogen spuiten...

 

Hoe meer mensen zich werkelijk bewust worden van dit duistere spel, hoe meer ook wij onze krachten kunnen bundelen. Met de duidelijke uitleg van Gregg Braden worden ons waardevolle inzichten en gereedschappen aangereikt die een krachtig en onverslaanbaar en bovenal vreedzaam tegenwicht kunnen geven.

Wetenschap der mirakels – Gregg Braden 1/6 Nederlands ondertiteld (YouTube).

 

Wordt vervolgd Deel 16 tevens laatste deel: Bewustwording