Home » Deel 3

Deel 3  Bron Henk Mutsaers

 

We kennen allemaal het verhaal van die opa die honderd jaar is geworden en altijd gerookt heeft. Nu is dat verhaal van die opa al uiterst zeldzaam, maar bovendien heeft die geleefd in de tijd dat er nog seizoensgroenten waren, er niet elke avond bier en chips op tafel stonden en er nog zware lichamelijke arbeid verricht werd.

 

Nu zijn we ons lichaam door de verkeerde samenstelling compleet aan het verzuren. Met andere woorden we creëren vaak een prima kweekbodem voor chronische pijn en ziektes.

 

Zo’n zestig jaar geleden is de geraffineerde voeding in opkomst gekomen, kristal suiker, witte brood, witte rijst etc. Gemakkelijk voor ons, beter houdbaar maar helaas uitermate slecht voor ons lichaam. Of dit nog niet genoeg is kwam ik er ook achter, helaas niet via de media, dat onze landbouwgronden net als ons lichaam last hebben van verzuring. Hierdoor is de kwaliteit van onze onbewerkte voedingsproducten de afgelopen 70 jaar met gemiddeld 50 tot 75% achteruit gegaan. Het advies om

geconcentreerde aanvulling te gaan nemen in de vorm van voedingssupplementen dateert dan ook al uit .... 1936!

 

Als je dit weet is het niet zo moeilijk om te weten waarom mensen zoveel problemen hebben met overgewicht en nooit slagen om af te vallen. Ons lichaam geeft een honger gevoel als het ook maar één belangrijke voedingsstof tekort komt. Eet je al die verschraalde producten dan krijgt het nooit de juiste stoffen in de juiste hoeveelheid en combinatie binnen. Je hebt dus al snel na een maaltijd opnieuw ‘trek’.

 

Sinds 1875 is men begonnen op steeds grotere schaal kunstmest toe te passen. Kunstmest die de grond voorziet van slechts 11 mineralen en spoorelementen. Bij bemesting met zeemineralen krijgt de grond 84 mineralen en spoorelementen toegediend. Bij een natuurlijk evenwicht hebben planten een betere natuurlijke bescherming en geen pesticiden nodig. Men kan er dus vanuit gaan dat de moderne landbouw onvolwaardige producten levert.

 

De mens ‘voedt’ zich vervolgens weer met deze producten die een ernstig tekort aan mineralen vertonen en hebben op hun beurt ook weer ‘pesticiden’ nodig om te overleven. De pesticiden voor menselijk gebruik hebben de naam medicijnen gekregen. Vergeet echter niet, medicijnen zijn vaak zeer giftige stoffen! Alleen planten die niet voldoen aan de eisen die de natuur stelt worden opgeruimd. Eigenlijk wel een lugubere gedachte dat wij ons op grote schaal moeten voeden met producten die de natuur zelf als onvolwaardig beschouwt!

 

Ga naar Deel 4: Ondervoeding