Home » Deel 4

Deel 4  Bron Henk Mutsaers

Alleen wanneer wij de controle terug krijgen over onze voedingsketen zullen de stervenden gevoed worden. Maar de enige kracht, het enige wapen dat de voedingsindustrie kan ontwapenen is de waarheid. Als ik echt wil helpen, realiseerde ik mijzelf, kan ik beter beginnen met de waarheid aan het licht te brengen.

 

Als de vergiftiger niet wil veranderen door argumenten dan kunnen op zijn minst de slachtoffers waarschuwen over de gevaren van onze voeding en helder gekleurde labels die gezondheid beloven in de supermarkt. Mijn doel is altijd om mensen beter te laten eten maar nu ben ik begonnen in te zien dat ik niet naar arme landen hoef om ondervoede mensen te zien. We zagen altijd de vel over been slachtoffers van ondervoeding maar onze symptomen van ondervoeding zijn overgewicht, diabetes, hart en vaatziekten, kanker en een hoeveelheid aan andere ziekten in de zogenaamd ‘ontwikkelde’ landen. Het is het idee door de gehele wereld dat je bewerkt wit meel, rood vlees en frisdranken moet nuttigen om geciviliseerd te zijn”.

 

“Dat is de eigen verantwoording voor de miljoenen ondervoede mensen in deze wereld. Wij kunnen echte voeding eisen in plaats van de kunstmatige ‘plastic’ variant.

Natuurlijke voeding in plaats van een chemische cocktail. Wij kunnen stemmen met onze euro’s en dollars door het kopen van voedingswaarde boven gemak, smaak, verslaving en sexappeal, boven de aanprijzing van de bekende wereldburger. Wat begon in de jaren 1950 ~ 1960 als een kult is uitgegroeid tot een verdere bewustwording en afwijzing van nutteloze maagvulling en overmatig dood geproduceerde kunstmatige ‘levensmiddelen’. De uit de pan rijzende medische kosten zijn hier een rechtsreeks gevolg van.

 

Het is duidelijk genoeg dat deze groep van gezondheid bewuste consumenten nu groot genoeg aan het worden is om fabrikanten te dwingen hun marketing beslissingen aan te passen. (minder verkeerde vetten, minder suiker, invoering gezondheid labels) Labels met daarop ‘100% natuurlijk’ en ‘Geen toevoegingen’ zijn al aan het eind van de zeventiger jaren in zwang gekomen in plaats van ‘Nieuw en verbeterd’. Het is echter de waarheid dat veel van deze marketing kreten niets meer zijn dan kletspraat, reclame uitingen, (of eersteklas leugens). Het feit is echter dat er eindelijk druk wordt uitgeoefend op de voedingsfabrikanten om hun producten aan te passen. Wellicht, als de consument zich in grotere mate bewust wordt van het belang van goede voeding en hoe hier mee om te gaan, dat dan fabrikanten eindelijk hun markering en reclame-uitingen gaan voeren op basis van vitamine en mineralen waarden zonder dat er meer schadelijke ingrediënten in zitten dan gezonde.

 

Voor dat deze revolutie zich echter gaat voltrekken zullen er nog veel mensen bereikt moeten worden met de waarheid over de voedingsindustrie!

 

Ga naar Deel 5: Wat verteld het lichaam ons?