Home » Deel 8

Deel 8  Bron Henk Mutsaers

 

Voeding is de brandstof voor je lichaam. Het belangrijkste is dus dat die voeding ons ook echt voedt! Ons hongergevoel herinnert ons eraan dat we ons lichaam dienen te voeden net als dat metertje in de auto wat ons vertelt dat we brandstof dienen te gaan tanken. Belangrijk voor de meeste mensen is dat voeding gewoon lekker is. Eten is immers ook een sociaal gebeuren.

 

Zo’n 35 jaar geleden had je in Duitsland benzinestations waar je via een keuze schakelaar de soort brandstof in moest stellen. Niet gewend aan dit systeem koos ik benzine van het verkeerde octaangetal voor mijn BMW motorfiets. Reeds na enkel honderden meters werd ik mij bewust van die fout. Gelukkig werd door de pomphouder mijn fout snel hersteld. Het lichaam zit iets geavanceerder in elkaar met allerlei hulp en back-up systemen waardoor je een verkeerde keuze niet gelijk opmerkt of het moet zijn dat je bijvoorbeeld top sporter bent en gewend bent om goed naar het lichaam te luisteren. Net zoals een goede automonteur die al kan horen dat er iets mis is met de auto.

 

Met onze moderne fabrieksvoeding die bol staat van de onnatuurlijke toevoegingen ben je ook op weg met onvolwaardige, en vooral verkeerde brandstof net zoals ik was met mijn motorfiets. Wellicht had ik daar best mee kunnen blijven rijden voor die ene keer maar bij elk stoplicht dreigde de motor af te slaan. Ik vindt het tegenwoordig dan ook niet gek dat mensen moe zijn want de back-up systemen van het lichaam zijn constant aan het werk om de machine draaiende te houden. Na verloop van tijd gaat die verkeerde brandstof tot allerlei klachten, ziektes en gebreken leiden afhankelijk van waar bij jou de zwakste schakels zich bevinden.

 

 

Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd? In de supermarkt kijk ik regelmatig naar het gedrag van mensen en zie eigenlijk vrijwel nooit mensen die achterop de verpakkingen de kleine lettertjes lezen. Als je dan vervolgens naar hun gezicht kijkt kun je vaak een indruk krijgen van hun gezondheid wat je vertelt dat ze die kleine lettertjes waarschijnlijk nog nooit gelezen hebben. Toen ik zelf bewust werd van de slechte kwaliteit, en zelfs giftigheid van de moderne fabrieksvoeding ben ik eind vorige eeuw ook voedingssupplementen gaan gebruiken. Ik deed bovendien iets wat de meeste mensen niet deden, ik liet de resultaten testen, .... wat lang niet het gewenste resultaat te zien gaf.

 

Resultaten die bij mij te maken hadden met de keuze van de voedingssupplementen en de verkeerde voeding waar ik nog niet van af kon blijven. Oude gewoontes zijn slecht af te leren! Bovendien, zo leerde ik later, was ik nog steeds de voeding die wel gezond was aan het verknallen door de bereidingswijze. Alles wat gekookt wordt verliest immers een groot deel van zijn levensenergie. En dan hebben we het nog niet eens over die magnetron die toen nog in huis stond.

 

Gedurende de afgelopen tien jaar heb ik mijn voedingspatroon stap voor stap aangepast. Dat kon want ik was immers niet ziek. Voor zieke mensen is er in mijn optiek geen andere keuze dan de leestijl radicaal om te gooien en dan bij voorkeur onder begeleiding van iemand die daar veel verstand van heeft omdat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Het gaat er in essentie dus in eerste instantie om; Gezondheid is vooral: “Wat je NIET meer eet!”

 

Je kan inmiddels wel stellen dat ik totaal anders eet dan de gemiddelde westerling. Sinds kort eet ik zelfs veel biologische voeding uit de volkstuin en square foot garden (vierkante meter tuin). En toch blijf ik dit aanvullen met voedingssupplementen. Daar zijn diverse redenen voor. Om wat voorbeelden te noemen, we weten allemaal dat groene thee gezond is. Nu heeft iedereen zijn eigen voorkeur maar bij ons in Brabant zouden ze dat een ‘slap bakske’ noemen. De ingrediënten die groene thee zo gezond maken krijg ik nu via een natuurlijk voedingssupplement. In dat supplement zitten ook stoffen die in de Nederlandse voeding totaal niet voorkomen maar in de Oosterse geneeskunde al duizenden jaren erkend zijn om hun gezondheid bevorderende eigenschappen (xantonen). Eigenlijk is het geen supplement in de zin van het woord maar een kleine super smoothie die ik dagelijks neem.

 

Het allerbelangrijkste is dat de samenstelling geheel natuurlijk is zodat de balans geheel intact blijft. Helaas zit daar ook een aantal E-nummers in omdat de fabrikant bij wet gedwongen is om deze conserveringsstoffen toe te passen bij de zogenaamde koude verwerkingsmethode. De warme verwerkingsmethode heeft echter als nadeel dat alle enzymen gedood worden wat de energiewaarde van een supplement of voeding totaal vernietigt en daar zou je het dus juist voor nemen toch? Een tweede supplement, of eigenlijk gewoon een voedingsmiddel is Chlorella.

 

Opnieuw, alles zit erin - en in balans – en het is een uitstekend middel om toch elke dag je lichaam te ontdoen van de vele gifstoffen die we onvermijdelijk binnenkrijgen.

 

Persoonlijk zie ik totaal niets in synthetische onnatuurlijke voedingssupplementen. Gebruik je goede supplementen met een volledig intact zijnde natuurlijke balans dan ben ik er een voorstander van om dit minstens twee keer per jaar te laten meten of je op de goede weg bent en blijft. Werken met geïsoleerde - hoog gedoceerde stoffen - is toch eigenlijk specialistisch werk wat het gevaar met zich meebrengt dat je de natuurlijke balans kan verstoren. Voedingssupplementen gebruiken en verder niets aan je leefstijl en voedingswijze aanpassen is in mijn ogen niets anders dan jezelf voor de gek houden.

 

Het antwoord op de vraag, voedingssupplementen wel of niet gebruiken, zou je nu dus zelf moeten kunnen geven. De veel gestelde vraag is: “Wat kost dat allemaal die voedingssupplementen?” Als je nu begint met het gebruik van zeemineralen dan komt dat op precies 1 cent per dag! Mijn voedingssupplementen gebruik komt op zo’n 2,50 per dag inclusief de kruiden voor mijn smoothies. Ter vergelijking, ik ken mensen in de bijstand die het voor elkaar krijgen om elke dag twee pakjes sigaretten te roken, hoe zouden ze dat doen denk je? Precies, het is voor hen een prioriteit.

 

Organisch geteelde groenten en fruit bevatten veel meer goede ingrediënten dan bespoten exemplaren. Zoals veertig procent meer antioxidanten. Deze stoffen zijn een belangrijk verdedigingsmechanisme tegen dodelijke aandoeningen als kanker en hartziekten. Volgens professor Carlo Leifert, de coördinator van het Europees

onderzoek, zijn de verschillen tussen organische en bewerkte groenten en fruit niet zomaar groot, maar ontzettend groot. Hij zegt dat het eten van organisch voedsel hetzelfde is als het eten van één extra portie groente of fruit per dag. Voor dit onderzoek teelden de wetenschappers groenten en fruit, waaronder kool, sla, aardappelen en graan, op een eigen stuk land. De helft werd organisch geteeld en de andere helft op de traditionele manier. Hierna werden ze vergeleken op verschillende factoren zoals de voedingswaarde. Bron: MediNews.be

 

De afgelopen 40 jaar zijn er steeds meer medicijnen beschikbaar gekomen, het aantal dokters en specialisten is toegenomen. Er zijn meer ziekenhuizen en onderzoek technieken en toch ... kennen we nu meer ziekten dan ooit tevoren. We hebben er een heel scala aan ziekten bij gekregen waar we 40 jaar geleden nog nooit van gehoord hadden. In deze zelfde tijdspanne is ook onze voedingsketen totaal veranderd en geïndustrialiseerd. Gaat er bij u ook een lichtje branden? Vergelijken we dit met de streken die Weston A. Price onderzocht in de dertiger jaren waar mensen supergezond in balans met de natuur leefden en de geneesmiddelen gevonden werden in de natuur dan hoef je geen wetenschapper te zijn om te weten dat onze voedingketen niet veilig is! Eigenlijk wordt het woord ‘voeding’ geweld aangedaan als men alleen maagvulling aanbiedt die vol zit met chemische toevoegingen. Gaan de wetenschappers dit binnenkort volmondig toegeven? Nee hoor, reken daar maar niet op want ziektes bestrijden en onderzoeken is hun boterham, daar hebben ze immers voor geleerd.

 

Intussen zijn er steeds meer mensen zoals (jij?) en ik die steeds meer terug gaan naar de natuur. Antioxidanten, vitaminen, enzymen en sporenelementen. Zaken die we niet of nauwelijks meer tegenkomen in onze moderne voeding. Mensen die weer leren luisteren naar wat hun lichaam hen vertelt en versteld laat staan van de resultaten. Mensen die gestopt zijn om te luisteren naar wetenschappers en dokters die hen al lang niet meer het – resultaat geven - waar ze naar op zoek zijn.

 

Terwijl er nu een generatie aangeland is op de leeftijd waarbij hen in het vooruitzicht was gesteld onbezorgd te mogen gaan genieten blijkt dat genieten steeds meer zorgen met zich mee te brengen. Zorgen om de gezondheid, van kwaaltjes tot dagelijkse pijn en lichamelijke beperkingen die hen soms zelfs aan huis kluisteren of in een gesloten inrichting doen belanden. Mensen die er nu achter komen dat wat de dokter en de media vertelde niet helemaal klopte. Mensen die nu achter zaken komen waarvan ze wellicht denken; “Had ik dat toen maar anders gedaan”. Maar onder hen ook mensen die nu nog steeds de optie geboden krijgen het roer drastisch om te gooien en te redden wat er te redden valt.

 

Calcification

 

Calcium tekort of een overdosis verkeerde calcium? Aderverkalking: Wat is de rol van calcium hierin? In 2007 heb ik reeds een lezing meegemaakt van raw food enthousiast David Wolfe in België. Tegenwoordig kun je dat ook vanuit de luie stoel thuis achter je computer als je dat wilt via YouTube. David Wolfe komt uit een gezin waar beide ouders dokters zijn en toch komt hij met de uitspraak: “Dit is de donkerste eeuw van medische kwakzalverij ooit”. David maakt al gauw duidelijk dat diegenen die hun oren niet meer laten hangen naar de oplossingen die de dokters aanbieden, branden, snijden of vergiftigen, maar zelf actief op zoek gaan naar ‘alternatieven’ en het lef hebben om het heiloze ‘advies’ van hun dokter in de wind te slaan veel betere opties hebben.

 

Dokters gaan tegenwoordig vaak zelfs totaal voorbij aan het dieet en de invloed wat de voeding heeft op het ontstaan van ziektes en daardoor ook de oplossing in zich hebben om ziektes weer om te keren met de verandering van de leefstijl. David; “We leven in een tijd waar de meerderheid blind is voor de manier hoe men met voeding omgaat, met koken en alle andere bewerkingen die de voeding ondergaat beroven ze die van de natuurlijke levensenergie”. “Als je een patiënt opereert na een hartinfarct dan komt er pus uit die eruitziet als een soort Milk Shake van McDonalds, en wat is dat? Het is calcium”! “En, ... horen wij het niet altijd, eet meer calcium!” “Dit is het waar het allemaal om gaat, ‘where the rubber meets the road’. Wat is het supplement wat het meest verkocht wordt? ... juist calcium om botontkalking tegen te gaan.

 

Maar weten die mensen, en wordt hen verteld hoe calcium in het lichaam werkt en hoe je de goede en verkeerde vorm van calcium krijgt? 25 jaar geleden is men dit gaan onderzoeken en deed men ontdekkingen dat de ‘aftakeling’ van het lichaam wijst naar micro-organismen”. David; “Je krijgt als het ware corrosie in de bloedbanen die de doorstroming belemmeren. De reactie die daarop plaatsvindt zijn ontstekingen en deze ontstekingen vinden plaats in een regio waar er al blessures waren of we een emotionele blokkade hebben. Een blokkade bij het hart noemt men een hartaanval, een blokkade in de hersenen een herseninfarct, een blokkade in de nieren levert nierstenen op, in de gal zijn het galstenen, in je gewrichten noemt men het artritis en al deze zaken zijn terug te voeren op calcium.

 

Het is echter de verkeerde versie van calcium en wat maakt dat deze calcium daar komt? Het is een organisme wat calcium vormt. En wat blijkt, dat veel van de calcium supplementen deze organismen bevatten en dus nog meer schade aan gaan richten. Het is zo duidelijk wat de micro-organismen aanrichten door hun verkeerde calcium afzettingen door het gehele lichaam dat dit maar al te vaak over het hoofd gezien wordt

 

Elke ziekte bevat een zogenaamd calcification component” “Hoe krijgen we nu al die problemen onder de knie? Dat is waar super voeding zijn rol kan gaan spelen en de meer moderne reeds lang bewezen methode van de zapper. (Dr Hulda Clark) De zapper komt met zijn elektriciteit op plaatsen waar het bloed niet komt en het immuunsysteem dus geen rol kan spelen. En hoe ouder je wordt hoe meer aandacht je dient te besteden aan het calcification proces”. Mike Donkers over calcification; “Kalkafzetting in het lichaam was een uiteenzetting van David Wolfe die bij mij nooit duidelijk overkwam in de manier zoals hij het bracht in zijn presentaties totdat ik daar een YouTube video over kreeg te zien van David.

 

Sindsdien kan ik het daar alleen maar mee eens zijn. Micro-organismen zoals virussen, bepaalde bacteriën en schimmels scheiden als ontlasting calcium uit. Dus met andere woorden als je kalkafzetting hebt in je lichaam, en daar lopen ontzettend veel mensen mee rond, dan heb je opeenhopingen van micro-organismen die zich daar tegoed zitten te doen aan zwakke cellen die opgeruimd moeten worden. Die kalk die daarbij vrijkomt wordt ter plaatse opgeslagen. Zo’n opeenhoping komt niet zomaar ineens maar gedurende de tijd komt dit tot stand wat betekent dat we eigenlijk langzaam maar zekerzelf opgeruimd worden. De micro organismen kunnen we daar niet de schuld van geven, ze zijn immers de opruimers van moeder natuur. Het blijkt dus dat er een noodzaak is om ‘ons’ op te ruimen wat betekent dat je dus een grote hoeveelheid verzwakte cellen hebt. Deze micro-organismen zijn echter wel aan te pakken, ze zijn anaërobe en het komt dus weer terug op het zuurstof gebrek in de cellen. (Dit is een proces dat plaatsvindt in de afwezigheid van zuurstof of waarbij geen zuurstof nodig is.

 

Anaërobe organismen (zoals sommige bacteriën) hebben geen zuurstof nodig voor hun levensfuncties. Tegengestelde van `aëroob`). Dit zou je aan het denken moeten zetten, het betekent dat die plaatsen waar dit plaatsvindt aan het verstikken zijn. (Zie celverstikking) Hoe keer je dat dus om? Zorgen dat je als de donder zuurstof gaat toevoegen aan je lichaam. Die cellen zullen dus weer sterker worden en die microorganismen kunnen daar helemaal niet tegen en leggen het loodje. Op die manier kun je het lichaam weer sterker maken”. Maar er zijn meer manieren om dit te bereiken, ....”

 

Ga naar  Deel 9  Evenwicht