Home » Douchen

WikiFoodteam: Link met dementie en alzheimer.

Dagelijkse douche kan hersenschade veroorzaken.

Uit onderzoek van gezondNu blijkt dat 49% van de Nederlanders elke dag onder de douche stapt. Nieuw onderzoek uit Engeland laat zien dat zelfs drie kwart van de mensen elke dag een douche neemt.  Gewoon omdat het lekker is, omdat je er een schoon gevoel van krijgt en vanwege de hygiëne. Maar is dat allemaal wel goed? Ik heb het uitgezocht.

 

 

 

1 keer per week

Vroeger douchten mensen 1 keer per week. Kinderen werden één voor één in een teil gezet, dat was het moment van de week om schoon te worden. Tegenwoordig kunnen we dat ons niet meer voorstellen toch?  Als je nu verkondigt dat je 1 keer per week doucht, dan kijken mensen je waarschijnlijk met een scheef hoofd aan en doen ze misschien zelfs een stapje achteruit. Douchen is de normaalste zaak van de wereld geworden en wij Nederlanders nemen het er behoorlijk van.

 

Waarom zijn we zo gehecht aan die douche?

Zoals eerder aangegeven vinden we het gewoon lekker om te douchen. Het geeft een fris gevoel en het is een moment van ontspanning.  Een douche zorgt voor een goede start van de dag en zegt dat duffe gevoel direct vaarwel.  Of mensen kiezen om ‘s avonds na een drukke werkdag een douche te nemen of na het sporten om schoon te kunnen gaan slapen. Daarnaast vinden we het gewoonweg hygiënisch. Nare geurtjes en zweetoksels, daar houden we allemaal niet van. Niet bij onszelf, maar ook zeker niet bij anderen. Douchen is een ritueel geworden.

 

Uitdroging

We weten nu hoe vaak we douchen en waarom we douchen. Is dat gedouch allemaal wel zo goed? Veel dermatologen wijzen erop dat te vaak douchen de huid niet ten goede komt. Dermatoloog Ronald Houwing  geeft aan dat elke dag douchen slecht is voor de huid. We gebruiken vaak een scheut zeep om het lichaam mee in te soppen. Zeep in combinatie met warm water en lang douchen kan zorgen voor uitdroging. De huid wordt beschermt door een vetlaagje en dat zorgt er onder meer voor dat de huid vocht vasthoudt. Door te vaak te douchen verdwijnt het beschermlaagje, waardoor de huid kan uitdrogen.

 

Maar dit is nog erger!

Amerikaanse wetenschappers stellen namelijk dat magnesiumsporen in kraanwater hersenschade kunnen veroorzaken. Het inademen van de deeltjes kan op de lange termijn slecht zijn, schrijven zij in het Amerikaanse vakblad Medical Hypothesis.

 

“ Als de deeltjes geïnhaleerd worden, gaan zij veel sneller naar de hersenen dan wanneer zij gegeten of gedronken worden.”, aldus onderzoeker John Sprangler. De effecten zijn afhankelijk van de concentratie van het magnesium in het water en van de duur van de blootstelling. Magnesiumvergiftiging veroorzaakt trillingen die doen denken aan Parkinson. Andere vormen van hersenschade zijn dementie en alzheimer.

Sauna’s en stoom.

Dit verklaart dan misschien ook meteen waarom dementie en alzheimer verreweg het meest voorkomt in de scandinavische landen, en dan met name in Finland. Finland staat met stip nr.1. (zie tabel hier) In deze landen wordt namelijk heel erg veel gebruik gemaakt van de sauna in tegenstelling tot andere landen.

 

Die eerder genoemde wetenschappers stelden, dat je bij inademing de meeste risico’s loopt. En daarmee bedoelen ze dus het inademen van de stoom die vrijkomt bij warm tot heet douchen, maar dit is vele malen erger bij sauna gebruik.

 

Hoe kan magnesium in het water terechtkomen?

Een groot aantal mineralen bevatten magnesium. De belangrijksten zijn dolomiet (calciummagnesiumcarbonaat; CaMg(CO3)2) en magnesiet (magnesiumcarbonat; MgCO3). Magnesium kan uit het gesteente worden gewassen en op die manier in wateren terechtkomen.

Van magnesium wordt voor veel verschillende doeleinden gebruik gemaakt en het kan op deze manier bijvoorbeeld bij productieprocessen in water terechtkomen. In de chemische industrie wordt het als tegen brand beveiligend middel of als vulstof toegevoegd aan plastic en andere materialen. Ook als bestanddeel van meststoffen en toevoeging aan veevoer wordt het in het milieu verspreid. Magnesiumsulfaat wordt in bierbrouwerijen gebruikt en magnesiumhydroxide als vlokmiddel bij de afvalwaterbehandeling. Daarnaast werkt het als een mild laxeermiddel. Als legering met andere metalen kan magnesium voor carrosserieën van auto’s en vliegtuigen gebruikt worden.

 

Conclusie.

Niet alles is wat het lijkt. Veelvuldig sauna gebruik en/of douchen zou goed voor je zijn. Maar zoals met veel van dit soort dingen geldt, te veel is nooit goed!