Home » E-nummers

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zitten in ontzettend veel voedingsmiddelen. Als u een willekeurig voedingsproduct uit de schappen van de supermarkt haalt, is de kans groot dat er onduidelijke ingrediënten of e-nummers op staan. Ongemerkt krijgen we veel e-nummers binnen via onze voeding.

 

E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde additieven om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen. Deze additieven zijn hulpmiddelen die zorgen dat de eigenschap van een levensmiddel bewaard blijft tot het moment van consumtie. Wanneer blijkt dat het additief "ongevaarlijk" is en in alle EU landen wordt toegelaten krijgt de stof een E-nummer.

De E-nummers zijn onderverdeeld in de volgende groepen:

E100-199 : Kleurstoffen

E200-299 : Conserveermiddelen / Voedingszuren

E300-399 : Anti-oxidanten

E400-499 : Emulgatoren

E500-599 : Diverse additieven

E600-699 : Smaakversterkers

E700-799 : Conserveermiddelen

Eerst even dit: De vrouw die met grote moed en volharding de mensheid bewustmaakte van giftige stoffen (E Nummers) in ons voedsel, Corinne Gouget, is niet meer. Lees hier het schokkende verhaal over haar dood.

Formeel zou ze zelfmoord hebben gepleegd, maar gezien de voorhistorie en de heksenjacht op deze vrouw is dat erg onwaarschijnlijk.

Ongeveer twee jaar geleden schreven wij een artikel over Corinne dat als volgt begon:

In Nederland is de Franse Corinne Gouget vooral bekend geworden door haar onthullende boek “Wat zit er in uw eten?”  De prijs die zij heeft moeten betalen voor deze klokkenluidersactiviteiten binnen de voedselindustrie, zijn haar twee dochters.