Home » E920

Broodverbeteraar E920 L-cysteïne gemaakt van Haren?

E920 L-cysteïne is een grondstof die gebruikt wordt als broodverbeteraar. Broodverbeteraars zijn hulpgrondstoffen die ervoor zorgen dat de structuur van het brood wordt verstevigd.

Het probleem is dat de Nederlandse bakkers geen zicht hebben waar de broodverbeteraar vandaan komt. In veel gevallen blijkt de hulpstof afkomstig uit China waar het gebruikelijk is dat E-920 wordt gemaakt van haren van mens en dier.

 

Het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde heeft ook aandacht besteed dan de broodverbeteraar E920 L-cysteïne. Het programma legde met een verborgen camera gesprekken vast tussen vertegenwoordigers van enkele grote Chinese fabrieken. De vertegenwoordigers gaven toe dat 80 procent van hun L-cysteïne uit mensenharen komt. Dit haar wordt bij plaatselijke kappers opgehaald en met behulp van chemische processen verwerkt tot L-cysteïne.

 

Europese Wetgeving

“Het is volgens Europese wetgeving verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voeding te verwerken”, zegt Hack. verder. “Als blijkt dat er mensenhaar wordt gebruikt in plaats van eendenveren – als er dus inderdaad een Chinees is die fraudeert met zijn papieren – dan bel ik meteen de douane in Rotterdam over een importverbod. Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal”.

 

En mijn vraag is dan, hoe zit het met jou? Laat jij je boterhammetje staan door dit nieuws? of kauw je gewoon lekker je bammetje weg?