Home » Glutamaten

Zijn glutamaten de oorzaak van de hersenaandoening A.L.S.?

WikiTeam:

Bron: Stichting ALS Nederland.

 (De oorzaak van ALS is niet bekend. Wetenschappers denken dat glutamaat – een stof die de prikkeloverdracht in de zenuwuiteinden verzorgt – een belangrijke rol speelt. Glutamaat is van nature aanwezig. Echter, bij ALS-patiënten is glutamaat in een te hoge, toxische concentratie aanwezig in de zenuwcellen. Deze sterven hierdoor af. Hoewel het exacte werkingsmechanisme van Rilutek onbekend is, schijnt het middel, door de remming van glutamaat-afgifte, een gunstige invloed te hebben op het verloop van ALS).

 

(Red.) De te hoge toxische concentratie van glutamaat in het lichaam van deze mensen met ALS is, blijkens dit artikel, bewezen. Zo ook de gevolgen daarvan. Evenals het feit dat het medicijn de glumaat-afgifte vermindert, met positieve resultaten. Maar niet genoeg!

 

Rilutek is dus een medicijn die aan mensen met ALS (amyotrofe laterale sclerose) wordt gegeven. Let hierbij vooral op het woord “remming”. Dat is natuurlijk mooi, maar het heeft alleen invloed op het verloop van de ziekte ALS en niet op het voorkomen van een dodelijke afloop.

Remming, maar beter nog, stoppen van dit proces (verhoogde toxische concentratie) zou dus de oplossing kunnen zijn. De wetenschap en de daaraan gekoppelde farmaceutische industrie zoeken echter naar oplossingen binnen het gebied van medicijnen. Ritulek was blijkbaar een toevalstreffer, daar ze niet weten wat het exacte werkingsmechanisme is van dit middel. Ze weten echter wel wat er in zit.

(Het werkzaam bestanddeel is riluzol. De andere bestanddelen zijn:

Kern: watervrij calciumwaterstoffosfaat, microkristallijne cellulose, watervrij colloïdaal siliciumdioxide, magnesiumstearaat, croscarmellosenatrium. Coating: hypromellose, macrogol 6000, titaandioxide (E171).

En wat de bijwerkingen zijn dat wil je niet weten! Zie http://products.sanofi.nl/Rilutek_bsl.pdf

Deze bijsluiter is voor de laatste keer goedgekeurd in mei 2009).

 

Laten we nu eens kijken wat glutamaat is. Bron: Voedingscentrum

(L-glutamaat is een natuurlijke smaakversterker die een zoute smaak versterkt. L-glutamaat is verantwoordelijk voor de ‘umami’ smaak van hartige voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks. (Red. Maar dan wel als toevoeging in kant en klaar maaltijden).

L-glutamaten hebben een E-nummer, dat betekent dat  de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt. 

Zelfs als je heel veel producten met L-glutamaat eet, kan je er niet te veel van binnenkrijgen. Producten met L-glutamaat kunnen daarom levenslang dagelijks gegeten worden. Dat is niet slecht voor de gezondheid).

(Red.) EET DUS MAAR RUSTIG DOOR, HET IS GOEDGEKEURD DOOR DE EFSA, NET ZOALS HET BEKKENBODEM-MATJE! ZIE ARTIKEL OP DEZE PAGINA.

 

Waar kan L-glutamaat in zitten?

L-glutamaat kan voorkomen in hartige producten, bijvoorbeeld:

 • Vleeskruiden

Soepen, sauzen en bouillons

Vleeswaren

Hartige snacks

Chinees eten

 

Welke L-glutamaten zijn er?

Alle L-glutamaten versterken de ‘umami’ smaak in gelijke mate. Er is wel steeds een ander zout aan toegevoegd. Om te weten welk zout, hebben alle L-glutamaten een ander E-nummer gekregen.

Hieronder staan de E-nummers van de verschillende L-glutamaten.

E-620 Glutaminezuur

E-621 Mononatriumglutamaat

E-622 Monokaliumglutamaat

E-623 Calciumdiglutamaat

E-624 Monoammoniumglutamaat

E-625 Magnesiumdiglutamaat

 

Het is niet mogelijk om een giftige dosis van L-glutamaat vast te stellen. Daarom is er voor L-glutamaat ook geen aanvaardbare dagelijkse inname(ADI) vastgesteld.

(Red.) Wat een tegenstrijdigheden worden hier genoemd!

 

Lees dit eens!

Chinese Restaurant Syndroom

In 1968 publiceerde professor Wok een brief in het New England Journal of Medicine waarin hij het zogenaamde Chinese Restaurant Syndroom (CRS) beschreef. Na het eten van een Chinese maaltijd kreeg hij last van overgevoeligheidsverschijnselen. Deze begonnen 15 tot 30 minuten na de maaltijd en duurden ongeveer 2 uur. De verschijnselen bestonden uit een doof gevoel in de nek dat uitstraalt naar beide armen en de rug, algemene zwakte en hartkloppingen. Hij noemde als mogelijke oorzaak een allergie voor stoffen in de sojasaus, het hoge zoutgehalte, de wijn of L-glutamaat die aan de gerechten werd toegevoegd. In 1969 schreven Schaumberg et al in Science de verschijnselen toe aan glutamaat. Als gevolg van deze laatste publicatie zijn er heel veel klinische en epidemiologische studies uitgevoerd om te controleren of het CRS echt door L-glutamaat wordt veroorzaakt. Maar er is nooit een directe relatie gelegd tussen overgevoeligheid en glutamaat.

(Red.) WIE WEET?

 

Het voedingscentrum noemt verder gerelateerde artikelen zoals:

Aromastoffen

Aspartaam

Azo-kleurstoffen

E-nummers

Light

Nanodeeltjes in voeding

Smaakversterkers

Stevia

Syntetische stof

Vetsin

Zoetstoffen

 

(Red.) HIERDOOR ONTSTAAT ER GEEN REMMING, MAAR EEN TOENAME!

 

Ik heb ze niet allemaal gelezen, maar weet wel dat ik deze allemaal uit mijn voeding heb verbannen. ALS is een zenuwaandoening, hetgeen bij mensen met diabetes ook bekend is, namelijk in de voeten.

Het is lang zo erg niet als bij ALS, maar het lijkt er wel erg veel op.

 

Nu wil ik niet op de stoel van de wetenschap of de medici gaan zitten, en ik pretendeer al helemaal niet het te weten, maar ik lees alleen over onderzoek naar geneesmiddelen tegen ALS. Laat staan iets over de oorzaak. In geen enkel artikel lees ik iets over voeding en eventueel bijwerkingen van geneesmiddelen, ja alleen iets over voeding naar de spieren. Zie volgend citaat van Stichting ALS Nederland:

 

(Amyotrofische Laterale Sclerose komt uit het Grieks. A (betekent geen), myo (verwijst naar spieren), trofie (betekent voeding); spieren die geen of onvoldoende voeding ofwel zenuwimpulsen krijgen. Spieren die geen zenuwimpulsen ontvangen, ‘atrofiëren’; de spiermassa verdwijnt. Laterale duidt het gebied aan in het ruggenmerg waar de zenuwcellen zitten die prikkels doorgeven aan de spieren. Als de zenuwcellen in dit gebied afsterven, leidt dit tot littekenvorming of verharding: sclerose).

 

BEWEZEN desastreuze gevolgen van medicijn-gebruik.

We leven in een wereld waar niets meer echt is. We hebben zo ingegrepen in voeding, geneesmiddelen, materialen, straling en ga zo maar door, dat we het soms ook niet meer kunnen achterhalen waar het nu werkelijk in zit.

 

Ik ben ervan overtuigd dat bijna alle aandoeningen op zijn minst te voorkomen zijn al dan niet te genezen. En echt niet alleen door voeding, er is nog veel meer!

 

Mijn oproep aan de wetenschap en medici is dan ook om voeding, met al zijn toevoegingen, beter onder de loep te nemen, en uit het hokje te komen van bijv. chemie, geneesmiddelen e.a.. De tunnel-visie te verlaten! Ga iets doen met het ingezamelde geld van al die moedige vrijwilligers van ondermeer de CITY-SWIM in Amsterdam. Want hier schrik ik van!

Zie citaat uit verslag van Stichting ALS Nederland:

(Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid nihil zijn).

 

Lieve mensen met ALS, u bent commercieel niet aantrekkelijk genoeg, ook niet met het ingezamelde geld ben ik bang, dat is wat er staat.

 

NOTE: Ik zal nergens in mijn artikelen, het woord PATIENT gebruiken. Dat is net zoiets als een nummer. We zijn geen nummer, we hebben allemaal een naam en we zijn allemaal mensen met een naam, met een naam en soms met een aandoening.