Home » Hoge bloeddruk

Door Robert Jan Hendriks

Hoge bloeddruk oorzaken en symptomen

 

Naar schatting heeft ongeveer een kwart van de volwassenen last van een verhoogde of zelfs een te hoge bloeddruk. Daarmee is hoge bloeddruk volksvijand nummer een in Nederland als het gaat om gezondheidsrisico’s.

Het hebben van een te hoge bloeddruk is niet iets wat van de ene op de andere dag de kop opsteekt. Het is geen aandoening die zich plotseling manifesteert, maar een probleem dat door de jaren heen steeds groter wordt.

 

Toch is in negen van de tien gevallen de oorzaak van de hoge bloeddruk wel makkelijk te achterhalen! Mits je natuurlijk je bloeddruk monitort, want merken doe je het niet.

 

Hoge bloeddruk heeft niet zoals andere aandoeningen duidelijke symptomen. Hierdoor kan het heel goed zijn dat je niet eens in de gaten hebt dat je bloeddruk aan het stijgen is. Natuurlijk stijgt je bloeddruk naarmate je ouder wordt, dat hoort erbij, maar het moet natuurlijk niet uit de hand lopen en een gevaar vormen voor je gezondheid. Want hoge bloeddruk is een veroorzaker van vele verschillende andere aandoeningen.

Regelmatige controle is daarom van groot belang, helemaal wanneer je op leeftijd bent.

 

Oorzaken van Hoge Bloeddruk

“Vernauwen van de aderen”

De nummer 1 oorzaak van hoge bloeddruk is het verliezen van rekbaarheid van de aderen. Hierdoor kunnen bij snellere bloedcirculatie door bijvoorbeeld inspanning, je aderen niet mee rekken om een grotere hoeveelheid zuurstofrijk bloed toegang te geven tot je lichaam. Doordat de aderen vernauwd blijven, stijgt de druk van het bloed in deze aderen. Je hart moet dus harder pompen om dezelfde hoeveelheid bloed door je lichaam heen te pompen.

Lees meer: Aderverkalking door hoge bloeddruk

 

“Secundaire hypertensie”

Bij ongeveer 10% van de mensen wordt hoge bloeddruk door externe factoren veroorzaakt. Dit kunnen aandoeningen zijn, maar ook medicijnen.

Dit type hypertensie wordt ook wel secundaire hypertensie genoemd, maar zoals je kunt zien is dit maar bij een op de tien mensen de veroorzaker, vaak ligt de oorzaak van een te hoge bloeddruk in hoe wij in de Westerse wereld leven.

Sterker nog, ik heb een onderzoek gelezen over een Japans eiland waar de hele bevolking last heeft van hypertensie. Dit komt omdat ze extreem zout eten. De verwachtingen zijn dat een groot gedeelte van de bevolking daardoor vroegtijdig zal overlijden op relatief jonge leeftijd.

 

De meest voorkomende oorzaken van hoge bloeddruk

 

1. Nierproblemen
Bij ongeveer 4% van alle mensen met hoge bloeddruk wordt dit veroorzaakt door problemen met de nieren. De nieren werken op meerdere manieren om de bloeddruk in je lichaam te reguleren.

Voorbeeld: Je nieren zijn de natuurlijke instrumenten van je lichaam om het volume tussen natrium en vocht in balans te brengen en te houden. Als je nieren te veel zout opslaan, dan neemt het volume van het bloed toe en moet je hart weer harder pompen, dit resulteert natuurlijk in een hogere bloeddruk.

De nieren produceren ook een enzym genaamd renine. Dit enzym vervult een belangrijke rol bij het reguleren van je  bloeddruk. Om die reden zullen artsen altijd je nierfunctie testen bij bloeddruk klachten. Een slechte nierfunctie kan de oorzaak van je hoge bloeddruk zijn.

 

2. Renovasculaire hypertensie
Een andere oorzaak van een te hoge bloeddruk is “renovasculaire hypertensie”.

De nierslagaders die voor het bloed in je nieren zorgen, komen vanuit de abdominale aorta.
Indien er een vernauwing plaatsvindt in één of beide nierslagaders, dan zorgt dat ervoor dat er minder bloed bij je nieren komt.

Je nieren reageren hier op door je bloeddruk te verhogen om nierfalen te voorkomen. Om dit te doen zullen je nieren de aanmaak van renine verhogen, zo zorgen ze voor tal van veranderingen in je lichaam.

Een voorbeeld hiervan is dat de aderen vernauwen of samentrekken. Dit proces verhoogt je bloeddruk. Daarnaast wordt natrium langer vastgehouden wat ook weer een hogere bloeddruk veroorzaakt. Deze vorm van hypertensie komt gelukkig bijna niet voor, maar moet niet onderschat worden omdat de gevolgen hiervan zeer ernstig kunnen zijn.

 

3. Levensstijl
In de inleiding van dit artikel heb je kunnen lezen dat de vernauwing van de aderen de reden is waarom zo veel mensen last hebben van een te hoge bloeddruk. Nu wil je natuurlijk weten wat er voor zorgt dat je aderen vernauwen en je een hoge bloeddruk krijgt.

“Stop je het proces van vernauwing in de aderen, dan verlaag jij je bloeddruk automatisch ook”. Dit klinkt vrij logisch toch!?

 

Stap 1. Lokaliseer het probleem (vernauwing van aderen)
Stap 2. Wat is de oorzaak (vaak de levensstijl?)
Stap 3. Verhelp het probleem (aanpassen van levensstijl)

 

De meeste problemen in het dagelijks leven worden, door het nemen van de juiste gerichte stappen, opgelost. Waarom doen de meeste mensen dit dan niet bij het probleem van een te hoge bloeddruk?

 

Er zijn erg veel dingen die je levensstijl beïnvloeden, waardoor jij een te hoge bloeddruk kunt krijgen. Het oplossen door aanpassingen in je levensstijl is goed mogelijk, maar het is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Het is meer dan alleen wat gezondere dingen doen. Meer dan alleen af en toe een wandelingetje of het eten van een gezonde maaltijd extra.

Wat dat betreft kun je merken dat de Japanse eilandbewoners echt de uitersten van een gezonde en ongezonde levensstijl vertegenwoordigen. Zoals ik je net het voorbeeld gaf van dat Japanse eiland waar ze veel te veel zout aten, zo heb je ook het tegenovergestelde want in Okinawa, een ander Japans eiland, worden de mensen juist extreem oud zonder dat ze last hebben van de typische westerse welvaartsziekten.

De reden? Deze mensen hebben een enorm gezond voedingspatroon met heel veel onverzadigde vetten uit vis en heel weinig koolhydraten.

 

 

Over het onderwerp koolhydraten en hoge bloeddruk valt trouwens nog veel meer te vertellen. Juist de kunstmatige suikers in ons voedingspatroon zorgen ervoor dat de ontstekingswaarden in ons lichaam toenemen. Deze ontstekingen zorgen er juist voor dat de aderwanden op den duur stijf worden door littekenvorming.

 

Een ander ingrediënt dat je in heel veel voeding terugvindt en die ook een hele slechte invloed heeft op de gezondheid van de aderen zijn transvetten. Transvetten zijn de ongezonde tegenhanger van onverzadigde vetten.

Deze transvetten zijn kunstmatig gecreëerd door de voedingsindustrie en kunnen door het lichaam heel slecht geabsorbeerd worden. Het gevolg is dat je lichaam dit vet per direct opslaat als ongezond buikvet. En omdat het zo slecht opgenomen wordt nemen de ontstekingen in je lichaam ook toe door het eten van transvetten. Lees meer: Wat is hoge bloeddruk?

 

Hoge bloeddruk symptomen

Normaal gesproken merk je niet snel dat je last hebt van een te hoge bloeddruk en er zijn geen overduidelijke symptomen merkbaar. Vandaar dat men het “de stille moordenaar” noemt. Soms merken mensen de volgende symptomen als ze al tijden last hebben van hoge bloeddruk:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • slecht zien
 • misselijk en overgeven
 • pijn op de borst en kortademigheid


Pak de oorzaak aan en verlaag je bloeddruk >>

 

“Niet duidelijk merkbaar”

Even terug naar het onderwerp van gesprek. Vaak merk je niet dat je last hebt van te hoge bloeddruk. Langzaam wordt de bloeddruk dan steeds hoger en merk je pas in een (te) laat stadium de symptomen op.

Een persoon kan er goed uitzien en zich goed voelen, maar kan toch een hoge bloeddruk hebben zonder zich daar bewust van te zijn.

Langzamerhand zullen de gevolgen van hoge bloeddruk zich kenbaar maken en in principe is het dan eigenlijk al te laat om het te behandelen. De reden hiervan is een aanhoudende hoge bloeddruk over een lage periode blijvende schade aanricht aan je hart en vaat systeem.

De beste behandeling is een preventieve behandeling.

 

De gevolgen van hoge bloeddruk

Hartaanval:Bloed transporteert zuurstof door je lichaam. Wanneer de aderen, die dat bloed terug naar je hart brengen, geblokkeerd worden, dan krijgt je hart niet genoeg zuurstof. Deze blokkade kan komen door arteriosclerose, of een verharding van de aderen.

Hierdoor worden je slagaders onnodig dik, stijf en raken ze verstopt, je hart krijgt te weinig zuurstof en een gedeelte van je hartspier sterft letterlijk af. Deze schade is onomkeerbaar!

Vergoot hart: Hoge bloeddruk zorgt ervoor dat je hart steeds harder en harder moet werken. Net als andere spieren, wordt ook de hartspier door harder te werken steeds dikker. Alleen is dit in het geval van je hart een hele slechte zaak. Uiteindelijk kan het hart niet meer normaal functioneren.

De druk wordt door het hart zo hoog opgevoerd dat door de dunne wanden van de bloedvaten in de longen, het bloed terug de longholte in wordt gestuwd.

Nierfalen: Over een lange tijd kan hoge bloeddruk de bloedvaten vernauwen en kan verdikking van je nieren optreden. Hierdoor komen er steeds meer afvalstoffen in je lichaam en bloed. Uiteindelijk kan dit resulteren in nierfalen, waardoor dialyses nodig worden of zelfs een niertransplantatie.

Beroerte: Hoge bloeddruk kan er voor zorgen dat de slagaders naar je hersenen vernauwen en je hersenen niet meer voldoende bloed krijgen om te functioneren. Als er een bloedprop ontstaat door één van de vernauwde aderen, kan dit bloedvat door de druk kapot springen en kan een beroerte of herseninfarct optreden.

Risicofactoren

Iedereen kan hoge bloeddruk krijgen, maar er zijn natuurlijk mensen met een grotere kans op hoge bloeddruk dan anderen. Risicofactoren zijn:

 • Ras
 • Overgewicht
 • Leeftijd
 • Roken
 • Te veel alcohol consumptie
 • Ziekten
 • Lifestyle
 • Geslacht

Hoge bloeddruk verlagen

 

Er zijn mensen die altijd problemen hebben met hun bloeddruk en er zijnmensen die nooit problemen hebben  met hun bloeddruk. Komt dit omdat mensen die een goede bloeddruk hebben gewoon veel geluk hebben?

Natuurlijk niet.

 

Deze mensen weten vaak wat ze kunnen doen om hun bloeddruk op een goed niveau te houden, en ik kan je verklappen, het is geen hogere wiskunde.

Het is niet zo dat mensen een bepaald soort gen in hun lichaam hebben om de bloeddruk op een goed niveau te houden! Deze mensen weten gewoon hoe je dit zelf kunt doen! Meestal weten ze niet beter dan het volgen van de perfecte levensstijl voor een gezonde bloeddruk.

Deze mensen vermijden alle factoren die hun hoge bloeddruk kan bezorgen! Al deze factoren (en hoe je deze kunt vermijden) heb ik samengevoegd en omgezet in een compleet stappenplan wat gemakkelijk te volgen is.

Mijn unieke methode heeft inmiddels al veel mensen geholpen bij het voorkomen van een verhoogde bloeddruk of het weer verlagen er van. De ontwikkeling heeft plaatsgevonden in 2010 en 2011. De methode is door 97% van de testpersonen positief beoordeeld en geresulteerd in een verlaging van de bloeddruk door het volgen van het stappenplan.

 

Een paar voorbeelden van natuurlijke bloeddrukverlagers.