Home » Hygiëne

Hygiëne (en waarom we soms niet té schoon moeten zijn).

WikiTeam:

Dit is de tijd dat bacteriën en virussen toeslaan! Het is winter, onze weerstand is naar een dieptepunt gedaald. Tijd ook om eens stil te staan bij de bedreigers van onze gezondheid en hoe we ons daartegen met poetsen en boenen moeten beschermen. Of juist niet: soms blijkt wat minder hygiëne juist reuze goed voor je te zijn!

 

Van bacteriën worden we ziek, en daarom boenen en poetsen we ijverig lijf en leden en ons huis. Sinds we meer weten van het belang van reinheid, hebben we met hygiëne een hoop narigheid buiten de deur weten te houden. Ziektes waar men vroeger aan doodging komen veel minder voor, en als ze ons toch overvallen zijn ze met medicijnen en quarantaine controleerbaar geworden. Toch blijkt nu dat we met onze hang naar hygiëne ons afweersysteem behoorlijk in de war hebben gebracht, weet professor Cathrien Bruggeman, hoogleraar Medische Microbiologie. ‘Omdat ons afweersysteem steeds minder geconfronteerd wordt met viezigheid en andere aanvallen, weet het niet meer wanneer het wel en wanneer het niet in actie moet komen. Het wil ons beschermen, maar hoe? Met als gevolg: heftige reacties van het immuunsysteem, zoals allergieën.’

 

We beschermen onze kinderen te veel tegen mogelijke ziekteverwekkers.

Veel wetenschappers denken dat we onze kinderen veel te veel beschermen tegen mogelijke ziekteverwekkers en dat het daarom juist fout gaat. Welke ouder grijpt niet in als een peuter iets in de mond dreigt te steken dat op de (schone) vloer is gevallen? Maar die voorzichtigheid met onze jongsten zorgt ervoor dat hun afweersysteem tegen ziekteverwekkers niet goed wordt opgebouwd.

Cathrien Bruggeman: ‘Dat opbouwen gebeurt juist in de eerste 3 à 4 levensjaren. Het gevolg: kinderen die nooit met vuil of andere zieke kinderen in aanraking komen, hebben veel meer kans op allergieën, astma en zelfs de ziekte van Crohn. En dat zie je terug in alle statistieken. Een beetje dagelijkse viezigheid is dus juist goed. Beschouw het kinderdagverblijf daarom dan ook ook niet langer als een bron van ziektekiemen, maar eerder als een hulpmiddel bij de aanleg van het onmisbare afweersysteem!

 

Ook kan je van een te schone omgeving droevig worden.

Van een te schone omgeving raakt ons immuunsysteem niet alleen in de war, het verzwakt er ook nog eens door, ontdekten onderzoekers van Emory University in Atlanta. Het heeft weer invloed op onze hersenen, want die geven dan geen seintje meer door dat we het ‘gelukshormoon’ serotonine aan moeten maken. En dat maakt depressief. Mooi nieuws toch?! Want wie wordt nou niet blij van de gedachte dat je beter iets leuks kunt doen dan stofzuigen of dweilen?