Home » Intensieve zoetstoffen

  intensieve zoetstoffen

E950 / Acesulfaam-K

E950, ook wel Acesulfaam-K, is een slecht e-nummer. Het is een synthetische, zoete smaakversterker en wordt in veel snoep en bakkersproducten gebruikt. Het is kankerverwekkend en een toename van het cholesterol gehalte veroorzaken. Het zou dezelfde schadelijke effecten als E951 / Aspartaam hebben.

 

E951 / Aspartaam

E951, ook wel Aspartaam, is een zeer slecht e-nummer. Het is een synthetische zoetstof en is zeer schadelijk voor de gezondheid. Het is kankerverwekkend en kan veel lichamelijke klachten veroorzaken. Voor een uitgebreid artikel over Aspoartaam klik hier

 

E952 / Cyclaamzuur

E952, ook wel Cyclaamzuur, is een slecht e-nummer. Het is een synthetisch zoetmiddel en is de schadelijk voor de zaadballen. Ook zou het in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. Zeer af te raden voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden.

 

E954 / Sacharine

E954, ook wel Sacharine, is een slecht e-nummer. Het is een zoetmiddel en is kankerverwekkend. Ook zou het risico op allergieën toenemen.

 

E955 / Sucralose

E955, ook wel Sucralose, is een slecht e-nummer. Het is een synthetisch zoetmiddel en is schadelijk voor het immuunsysteem. Ook kan het organen aantasten en schadelijk zijn voor de hersenen.

 

E957 / Thaumatine

E957, ook wel Thaumatine, is geen goed e-nummer. Het is een natuurlijk zoetmiddel en is in grote hoeveelheden schadelijk.

 

E959 / Neohesperidine

E959, ook wel Neohesperidine, is een goed e-nummer. Het is een natuurlijk zoetmiddel en is vooralsnog niet schadelijk.

 

E960 / Steviolglycosiden

E960, ook wel Steviolglycosiden / stevioside / rebausioside Het is een zoetmiddel dat ongeveer 200 tot 300 keer zoeter is dan suiker. E960 wordt niet door ons lichaam opgenomen maar wordt door de darmflora omgezet in steviol wat wel door ons lichaam wordt opgenomen. Enkele onderzoeken wijzen op de chemische totstandkoming van E960 en zien hier gevaren in. Veel onderzoeken wijzen echter uit dat E960 niet schadelijk is voor de gezondheid. Echter, in 2011 werd E960 toegelaten maar werden maximaal toegelaten doses voorgeschreven afhankelijk van het voedingsmiddel van 0,1 tot max 2g per kg eindproduct. Zo zou de aanbevolen dagelijkse maximale dosis niet overschreden kunnen worden (4mg/kg lichaamsgewicht).
. Stevia (steviolglycosiden) geeft je geen energie. De honger blijft.
. De stevia die in België is toegelaten is steviolglycoside, een geïsoleerd geraffineerd product uit de blaadjes van de steviaplant. De wat bittere metaalachtige smaak is niet voor iedereen even toegankelijk. Deze bittere metaalachtige smaak wordt daarom vaak gecamoufleerd door allerlei vulmiddelen.
. Bovendien is steviolglycoside tot 300x zoeter dan gewone suiker en daarom moeilijker  te doseren.

 

E961 / Neotaam

E961, ook wel Neotaam, is een slecht e-nummer. Het is een kunstmatige zoetstof en is kankerverwekkend. Ook zou het dezelfde schadelijke effecten als E951 / Aspartaam hebben.

 

E962 / Zout van Aspartaam en Acesulfaam

E962, ook wel Zout van Aspartaam en Acesulfaam, is een slecht e-nummer. Het is een synthetisch zoetmiddel en is kankerverwekkend. Ook zou het dezelfde schadelijke effecten als E951 / Aspartaam hebben. Aspartaam en is het zeer schadelijk voor de gezondheid. Voor een uitgebreid artikel over Aspoartaam klik hier