Home » Is gezond eten duur

Is gezond(er) eten duur?

Heel vaak wordt ons de vraag gesteld of gezond ecologisch eten niet veel duurder is dan het reguliere, in de supermarkt verkrijgbare, junk-food. Het antwoord is nee!

 

Het zit al zo in onze hoofden geprogrameert, dat beter, meer hoogstaand altijd duurder is.

Men denkt dan vaak, dat ecologisch eten alleen is weggelegd voor de elite, voor de hoger opgeleide.

Het heeft echter veel meer te maken met hoe je met je voeding omgaat. Met de vraag, waar kan ik het halen. Hoe creatief ben ik in het samenstellen en bereiden van mijn eten. Gewoon even aandacht aan besteden, net als bij onze uiterlijke verzorging, want daar geven wij wel bakken geld aan uit.

 

Onze auto is ook zo’n ding, welke kleur, welke dure brandstof, hoeveel verbruikt hij, enz. Wanneer je de showroom uitrijdt ben je ongemerkt al een vermogen kwijt. Dus waarom niet diezelfde zorg besteden aan jezelf, aan je gezondheid, aan je binnenste.

 

Natuurlijk is het gemakkelijk om alles in één keer in te slaan bij onze super’s. Een kar vol, even naar de kassa en hup, naar huis. Nog gemakkelijker wordt het, wanneer je dit alles in de magnetron deponeerd en dan onderuitgezakt op de bank, je kunststof bakje leeg eet. Met alle gevolgen van dien. Deze gevolgen zal je niet direct merken, maar vroeg of laat gaat je eigen risico, van je zorgverzekeraar, je parten spelen en dat is pas duur!

 

Maar even terug naar de vraag: “Is gezond eten duur?” Nee, gezonde voeding hoeft niet duur te zijn. Hier een citaat van een Siciliaanse historica en kookschoolhoudster die op een symposium een documentaire had laten zien over kleine Siciliaanse ambachtsproducenten.

Ze zei: “We zijn op Sicilië al eeuwenlang arm, maar hebben altijd goed, puur en eerlijk gegeten, fatsoenlijk en lekker eten, respectvol voor mens en wereld, is mogelijk voor iedereen”.

Met Pasta alla Norma bijvoorbeeld, dat Siciliaanse gerecht waarbij zelfs verstokte vleeseters hun carnivore inslag vergeten. Simpel, niet duur, maar toch heel lekker én chique.

 

Recept

 

Een grote aubergine

2 tenen knoflook

Gepelde tomaten (ongeveer halve liter)

Handvol basilicumblaadjes

500 gram tagliatelle

150 gram pecorino (in het Siciliaanse origineel hoort droge, gerijpte ricotta, maar die is in Nederland moeilijk te krijgen).

 

Snijd de aubergine in blokjes, bestrooi met zout en zet zo’n kwartier weg in een vergiet op een bord. Fruit ondertussen eventjes de gesnipperde teentjes knoflook, voeg de tomaten en basilicum toe, druk de tomaten kapot met een vork en laat een kwartiertje zonder deksel pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Druk wat van het vocht uit de aubergineblokjes en dep droog met keukenpapier. Bak ze in de olie. Kook de pasta bijna gaar en serveer die met de saus, aubergine en kaas.

 

Eet prijsbewust en smakelijk.