Home » Jette Vonk

WAAROM SUIKER ZIEK MAAKT

Door Jette Vonk

 

Suiker maakt je ziek. Daar, ik heb het gezegd. Dit is een blog dat je waarschijnlijk liever niet leest, maar wel zou moeten lezen. En denk erom: don’t shoot the messenger.

 

Ikzelf stopte ongeveer twee jaar geleden met het eten van suiker, cold turkey. Ik was al een half jaar doodziek vanwege ernstige reuma-klachten en niets wat de dokter probeerde zette tot dan toe enige zoden aan de dijk. Uiteindelijk ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en kwam ik terecht bij een ayurvedisch arts die me (onder andere) een dieet gaf om van een ernstige candida-infectie af te komen, de vele gifstoffen in mijn systeem aan te pakken en de ontstekingen in mijn lijf terug te dringen. Geen suiker dus. Geen probleem, dacht ik. Zoals heel veel mensen om mij heen meende ik helemaal niet zo veel suiker te gebruiken. Geen suiker in de thee, geen suiker in de koffie, bijna nooit frisdrank en matig met snoep en koek. Well ladies and gentlemen: think again!

Eenmaal in de supermarkt stond ik minutenlang naar verpakkingen te turen, de ene na de andere ingrediëntenlijst doorspittend. En wat zie ik tot mijn ontsteltenis? Overal zit suiker in! Ik denk serieus dat driekwart van de gemiddelde supermarkt LEEG zou zijn als je alle producten met toegevoegde suikers weg zou laten. Even een kleine greep uit het assortiment:

 

broodjes – bouillonblokken – knakworsten – sojamelk – yoghurt – ketchup – mayonaise – tortillawraps – crackers – muesli – soep – paneermeel – pannenkoekenmix – broodmix – afbakbrood – vruchtendranken – sojasaus – slasaus – kruidenboter – paté – pesto – magnetronmaaltijden – kant-en-klaar sauzen – brood van de supermarkt

 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk is alles in een pakje, zakje of bakje verdacht, zeer verdacht. En ja, ook bijna alle baby- en kinderproducten vanaf 12 maanden bevatten toegevoegde suikers. Ik heb getallen voorbij horen komen van 40 kilo. Veertig kilo wat? Veertig kilo suiker die we per jaar onbewust binnenkrijgen. En dat is dus los van de frisdrank, koekjes, snoep en suikerklontjes in de koffie. Even ter vergelijk, de oermens nuttigde zo’n 2 kilo suiker per jaar, halverwege de negentiende eeuw was dat 5 kilo en tegenwoordig zitten we op de 70 kilo per persoon per jaar.