Home » OUDE VROUW

Oude vrouw (112) rookt 30 sigaretten per dag

Een 112-jarige vrouw uit Nepal heeft een wel heel bijzondere uitleg voor hoe ze die hoge leeftijd heeft weten te bereiken: haar sigaretten zorgen voor minder stress en dus voor een langer leven.

LEVEN LANG ROKEN

De wat paradoxale uitspraak deed de in maart 1903 geboren Batuli Lamichhane tegenover Caters. De dame begon op haar 17e met roken; al 95 jaar lang rookt ze zo’n 30 sigaretten per dag: „Het kan me niet echt schelen hoe oud ik ben. Maar dat ik oud ben, is duidelijk. Ik heb veel dingen zien veranderen in mijn leven”, stelt ze.

Haar dagelijkse gewoonte heeft haar naar eigen zeggen zoveel jaren in leeftijd gehouden. Ook op 112-jarige leeftijd kan Batuli nog altijd worden omschreven als kettingroker. „Ik rook al 95 jaar. Er is niks mis met roken.”

Voor de duidelijkheid: Batuli doelt niet op de voorverpakte pakjes sigaretten zoals wij die kopen. Ze adviseert om de lokaal gemaakte ‘beedi' te roken, tabak verpakt in een Tendu blad.

FAMILIE

Batuli heeft door haar hoge leeftijd al veel mensen weg zien vallen. Het is inmiddels al acht decennia geleden haar man haar verliet om in India op zoek te gaan naar werk. Haar oudste zoon is inmiddels 85 jaar en heeft al achterkleinkinderen. Haar andere vier kinderen leven niet meer.

Na de verwoestende aardbeving in Nepal vorig jaar stortte het dak van de woning van Batuli in. Ze weigert echter onderdak te zoeken bij een familielid en leeft nu van donaties van een lokale Hindoetempel. „Mensen hebben tegenwoordig veel te veel stress. En zij die niet werken of inactief zijn op hogere leeftijd zullen niet lang leven. Je moet actief en stressvrij blijven”, stelt ze. „En altijd blij zijn, dan zul je een lang leven hebben.”