Home » Slank of dik zijn.

Waarom sommige mensen altijd dik blijven en nooit zullen afvallen

Door Jesse van der Velde

 

In dit artikel wil ik je inzichten gaan geven in waarom je de dingen doet die je doet als het gaat over je lichaam. Ik wil je het inzicht gaan geven waarom sommige mensen slank zijn en sommige mensen moeite hebben met het bereiken en behouden van hun ideale gewicht. Want in mijn ogen, als er één ding is dat ik heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat alle mensen die slank zijn, slank zijn om een bepaalde reden. Want zij doen bepaalde dingen structureel op een bepaalde manier, dingen zoals hun voeding, hun levenswijze en hun sport. De keuzes die zij maken, de dingen die zij doen – die leiden tot het lichaam dat ze hebben.

 

Want het hebben van een slank lichaam is namelijk geen kwestie van geluk of kwestie van iets dat komt aanwaaien of de genen waarmee je bent geboren. Voor sommige mensen is het een kwestie van geluk, omdat zij slank geboren worden, maar dit is maar een héél klein deel van de bevolking. De meeste mensen zijn niet gezegend met een van nature uit slank lichaam, en die moeten bepaalde dingen op een bepaalde manier gaan doen, of ze komen aan. En de enige reden waarom je tot nu toe nog niet het lichaam hebt dat je zou willen, is omdat je nog niet de juiste dingen hebt gedaan die jouw lichaam nodig heeft om dat slanke lichaam te bereiken. De enige reden waarom je niet je ideale lichaam hebt, is omdat je op een bepaalde manier hebt geleefd, die niet aansluit bij wat jouw lichaam echt nodig heeft om een optimale gezondheid en een optimaal gewicht te bereiken.

 

Belangrijke opmerking: Als ik in dit artikel spreek over ‘dikke mensen’ heb ik geen oordeel, het is slechts om het contrast te laten zien tussen deze mensen. Iedereen is gelijk, iedereen is even waardig en ik ben er persoonlijk van overtuigd dat schoonheid niet van buiten komt, maar van binnen zit. Ondanks dat ‘dikke mensen’ niet ‘voldoen’ aan het zogenaamde ideaalbeeld dat de buitenwereld aan ons heeft opgelegd geloof ik dat iedereen een talent heeft. Terwijl we allemaal gelijk zijn is ieder mens uniek. Als ik spreek over ‘afvallen’, ‘gewicht verliezen’ of ‘vet verbranden’ dan doe ik dit altijd met in gedachte dat het gaat om het creëren van een lichaam in volle gezondheid, dat daardoor vervolgens ‘aan de buitenkant’ op een natuurlijke manier blijvend gewicht verliest. Het doel is gezondheid, als je lichaam van binnen volledig gezond is, dan gaan de kilo’s er vanzelf van af.
Dit artikel is niet geschreven om te oordelen, het is geschreven om je te helpen en te ondersteunen het lichaam en de gezondheid te krijgen die in overeenstemming is met wat je op lange termijn echt belangrijk vind in je leven. Het lichaam dat je verdient.

 

 

18 Stellingen

Wat ik met deze stellingen wil bereiken, is dat jij na afloop gaat nadenken over hoe je tot nu toe hebt geleefd, welk van de twee jij was in de stellingen die ik je gaf, of je neigde naar hetgeen de slanke persoon doet, of eerder aanleunt bij hetgeen de dikke persoon doet. Wanneer je dat inziet, is dat de eerste basisstap naar het bereiken van je ideale lichaam. Het geeft je het inzicht en de basis om verandering te kunnen gaan maken en helpt je begrijpen welke stappen je moet ondernemen om dat andere zaadje te gaan planten.

 

Mijn vraag aan jou is dat je tijdens het lezen gaat nadenken over de invloed van deze stellingen op jouw leven. Naar welke groep neig jij het meest? Denk na over in welke van de twee type mensen jij jezelf het meest herkent. Als je echt eerlijk bent tegenover jezelf. Want als je eerlijk bent tegenover jezelf, dan pas kan je veranderen – wanneer je durft in te zien hoe je tot nu toe hebt geleefd. Als je blijft denken ‘Nou, da’s allemaal leuk en aardig, maar ik hoor toch wel eerder bij de slanke mensen!’, blijf je ook steken op het gewicht dat je op dit moment hebt. Ik kan me voorstellen dat het soms moeilijk is om eerlijk te zijn tegenover jezelf, want het confronteert je misschien met de dingen die je niet deed, of het geeft je misschien het gevoel dat je een stukje eigenwaarde verliest.

Onthoud dat deze dingen onderbewust plaatsvinden. Hou alsjeblief voor ogen dat wanneer één van de stellingen die ik je geef je oncomfortabel doen voelen, dat het mogelijk een punt is voor jou waar je jezelf kan verbeteren – er is een kans dat die op jou van toepassing is, en dat je hierin een stap verder kunt gaan. Wanneer je een bepaalde emotie ervaart bij een stelling, dan is het misschien des te belangrijk voor jou om eerlijk in te gaan zien hoe die stelling op jou van toepassing is. Het is absoluut niet erg hoe je tot nu toe hebt geleefd, ik veroordeel je niet, ik probeer je de maatstaven en de tools te geven om je zo te helpen je ideale lichaam te bereiken.

 

Wat er zich tussen je oren afspeelt, heeft rechtstreekse invloed op je acties. Het zijn de acties die bepalen wat het eindresultaat zal zijn. Ik heb hier nu genoeg verteld over het principe dat ik met je ga delen, ik hoop dat ik je de juiste denkrichting heb gegeven waarom ik dit doe, en ik ga je nu één voor één de 18 stellingen geven die je het verschil laten zien tussen slanke mensen (de groep die hun ideale gewicht heeft bereikt) en dikke mensen (de groep die tot nu toe nog niet de keuze heeft gemaakt om de volle potentie uit hun lichaam te halen. Ik ga je laten inzien dat er een volgende stap; een volgend niveau is.

 

#1. Slanke mensen draaien de knop meteen om, dikke mensen wachten op het juiste moment.
De mensen die gaan van het lichaam dat ze niet meer willen naar hun ideale gewicht, zijn de mensen die het besluit nemen om vanaf vandaag er volledig voor te gaan. Ze beslissen om nu de knop om te draaien, vanaf nu gaan ze hun levensstijl veranderen: ze gaan effectief anders eten, ze gaan wel degelijk sporten. De dikke mensen zijn de twijfelaars, ze wachten op het moment dat alle stoplichten op groen staan; dat alles in hun leven goed gaat, zodanig dat het zo makkelijk mogelijk wordt om af te vallen. Laat me je deze vraag stellen: Als je gaat autorijden, wacht je dan met de auto te starten totdat alle stoplichten op je traject op groen staan? Ik heb nog nooit iemand gezien die dat zo doet, maar de meeste mensen wachten tot hun weg volledig vrij is; dat alles perfect is, vooraleer ze gaan beginnen met een dieet of met te sporten. Dat zijn de mensen die er uiteindelijk nooit aan beginnen, en die dus ontevreden zullen blijven over hun lichaam.

 

#2. Slanke mensen zoeken uit wat voor hun lichaam werkt, dikke mensen zeggen dat ze zo zijn geboren.
Slanke mensen zijn mensen die durven te kijken naar wat ze deden, die terugkijken op een dieet en denken ‘Heeft dit gewerkt? Wat is het resultaat geweest?’. Het zijn mensen die zich afvragen wat ze nog kunnen verbeteren aan hun voedingspatroon. Dikke mensen daarentegen denken dat ze toch zo geboren zijn, gaan ervan uit dat ze altijd dik geweest zijn, ze gebruiken het ‘het zit in de familie’ excuus. Ze doen de moeite niet om het te proberen. Dat is het verschil tussen de slanke en de dikke mensen. Slanken mensen durven te blijven onderzoeken, terwijl dikke mensen genoegen nemen met hun overgewicht.

 

#3. Slanke mensen kijken naar wat ze nog niet toepassen, dikke mensen beweren dat ze alles al weten.
De slanken kijken naar de dingen inzake sport en voeding die ze reeds kennen, maar toch nog niet consequent toepassen. Ze zoeken uit wat ze nog kunnen verbeteren om nog enkele extra kilo’s af te vallen. Dikke mensen negeren de informatie over gezondheid en voeding, volgen geen programma zoals jij nu, die houden zich daar niet mee bezig. Die denken ‘Atkins dieet heb ik al geprobeerd, Sonja Bakker heb ik al geprobeerd, dr. Frank werkt ook niet!’. Dat is de houding die dikke mensen hebben, en dat is ook meteen de reden waarom ze dik zijn. Slanke mensen overlopen alle dingen die ze weten over verschillende diëten, en voegen ze samen. Ze creëren iets nieuws en perfectioneren het tot ze hun ideale gewicht hebben bereikt.

 

#4. Slanke mensen kunnen ‘neen’ zeggen, dikke mensen zich vaak laten leiden door datgene waar ze zin in hebben.
Slanke mensen durven op verjaardagen of feestjes te zeggen ‘Neen, bedankt, ik heb genoeg gegeten.’, terwijl dikke mensen een minder sterke rem hebben, om het zo te stellen. Dikke mensen laten zich leiden, en eten gewoon waar ze zin in hebben, omdat ze denken ‘Wat maakt het uit? Ik ben toch zo geboren. Het is nu toch de verjaardag van (…)’. Dikke mensen vinden iedere keer wel een reden om te mogen eten. Ze laten zich leiden door korte termijn emoties, omdat ze niet willen inzien dat het hun gezondheid achteruit stelt. Het is een kwestie van durven neen te zeggen.

 

#5. Slanke mensen zijn gedisciplineerd, dikke mensen bedenken excuses.
De slanken durven op momenten dat ze geen zin hebben om te sporten, er toch voor te gaan. Die hebben de discipline om na een zware dag op het werk toch naar het fitnesscentrum te gaan, of thuis die Kettlebell op te pakken. Die hebben de discipline om gezond te gaan koken, zelfs al hebben ze geen zin. Dikke mensen vinden altijd wel een excuus om niet te moeten gaan sporten: het regende en ze wilden nu net met de fiets gaan, het was een zware dag en ze hebben al heel hard gewerkt, ze hebben gisteren al gesport of gezond gegeten ‘dus hoeft het vandaag niet meer’, enz. Er is altijd wel een reden. Alleen de gedisciplineerde geest kan consequent gezond blijven en zijn/haar ideale gewicht bereiken.

 

#6. Slanke mensen zetten zichzelf weer op het spoor als ze er eventjes afdwalen, dikke mensen zeggen dat het toch niet meer uitmaakt.
Het zijn de slanke mensen die nadat ze op vakantie zijn geweest, zeggen ‘Ik heb dit gegeten, ik weet dat het niet goed was, dus ga ik de komende dagen het dubbel zo goed doen!’ – ze compenseren, en dat leidt tot een ideaal lichaam op lange termijn. De dikke mensen gaan zeggen ‘Ik heb het nu toch al verpest door een pizza te eten, dan kan ik net zo goed ook nog dat biertje drinken.’, die gaan weer eten zoals daarvoor, en krijgen dus ook weer het lichaam dat ze voordien hadden.

 

#7. Slanke mensen zeggen van sport of gezonde voeding dat ze het nodig hebben en dat het belangrijk voor ze is, terwijl dikke mensen erachter komen dat ze het nodig hadden op het moment dat het te laat is.
Dikke mensen komen er pas achter dat ze sport, gezonde voeding en een ander eetpatroon nodig hadden, als het te laat is. Ze ontdekken dat ze toch niet zo gezond waren, dat hun immuunsysteem niet zo goed was als ze zichzelf voorhielden – die mensen komen er pas achter als de huisarts ze vertelt dat ze medicijnen moeten gaan nemen omdat ze bepaalde problemen hebben; of ze komen er pas achter wanneer ze in het ziekenhuis belanden; of tot ze zo zwaar zijn dat ze fysieke beperkingen krijgen. Slanke mensen zijn dit voor, die weten dat ze als ze gezondheid negeren, dat het risico op gezondheidsproblemen en overgewicht drastisch verhoogt. Het enige risico dat je hebt op gezondheidsproblemen en overgewicht, zijn niet een genen, erfelijkheid, ziekte of virus – het is slechts het negeren van het feit dat écht gezond leven ook voor jou nodig is. Het enige risico is denken dat je gezondheid vanzelf komt.

 

#8. Slanke mensen blijven doorzetten tot ze hun doel hebben bereikt, dikke mensen zeggen dat het ze niet lukt of dat een methode niet werkt.
Slanke mensen zijn zich ervan bewust dat wanneer ze bijkomen, het alleen maar tijdelijk is als ze meteen zeggen ‘En nu onderneem ik actie, nu ga ik ervoor en neem ik de draad op! Nu ga ik weer gezond eten en meer sporten!’. Dikke mensen daarentegen zeggen ‘Oh, dit werkt niet!’ en laten het er vervolgens weer bij. Ze leggen de pen neer, ze geven op en ze gaan weer doen wat ze altijd hebben gedaan, ze stoppen met sporten… De mindset van dikke personen is: ‘Waarom zou ik moeite doen, als het toch niet lukt?’. Slanke mensen weten dat ieder resultaat tijdelijk is zolang je niet accepteert dat het blijvend is, en dat het uiteindelijke resultaat altijd afhangt van de keuzes die je vanaf dat moment gaat maken. Dikke mensen kiezen dat de methode ‘niet werkt’, terwijl slanke mensen redeneren dat het slechts tot nu toe nog niet heeft gewerkt, maar ze zullen blijven proberen totdat ze hun einddoel hebben bereikt.

 

#9. Slanke mensen staan open om nieuwe dingen te leren, terwijl dikke mensen het onderwerp liever vermijden.
Slanke mensen kijken naar alle mogelijkheden om gezonder te worden of die laatste kilo’s kwijt te raken, terwijl dikke mensen advies van anderen in de wind slaan, ze er liever niet over spreken, er grapjes over maken om er niet te zwaar aan te tillen (het ‘losser’ te maken), want ze voelen zich geconfronteerd met de realiteit: dat ze er nog steeds niets aan hebben gedaan, ze voelen enigszins een gevoel van falen, een verlies van zelfrespect. Dit is niet nodig, want ze kunnen opnieuw een keuze maken om andere resultaten te behalen. Het negeren van het onderwerp zorgt ervoor dat je risico’s op overgewicht en een slechte gezondheid gaan toenemen. Als je gaat kijken wat je kan doen om gezonder te zijn en je ideale gewicht te gaan bereiken, dan ga je de mogelijkheden onderzoeken om dat ook daadwerkelijk te doen.

 

#10. Slanke mensen willen leren van andere slanke mensen, dikke mensen zeggen dat de slanke mensen ‘gewoon geluk hebben’.
Het hebben van een slank lichaam is echter geen kwestie van geluk; het is geen kwestie van toeval. Slechts 1% van de bevolking is gezegend bij geboorte met een slank lichaam. In mijn ogen zijn ze echter niet gezegend. De reden daarvan is dat die mensen niet ‘moeten’. Ze moeten niet gezond eten, ze moeten niet sporten, want ze blijven toch wel slank. Er is echter een verschil tussen slank zijn en een optimaal gezond lichaam hebben. De mensen die dik zijn en bijkomen, die moeten gezond eten en regelmatig sporten, of ze komen bij – ze worden door hun uiterlijk gestimuleerd als ze ongezond eten. Doordat ze gezond moeten eten en leven zal hun lichaam ook in een betere gezondheid verkeren.

Mensen die ‘slank’ zijn en ‘geluk hebben’, die worden niet gestimuleerd. Die komen niet bij als ze niet gezond eten, ze zijn misschien slank – maar zijn ze ook gezond? Daarom denk ik dat ‘genetisch geluk’ eerder pech is in plaats van een zegen.

Of je slank en gezond bent, is een kwestie van wat je consequent doet. Je kunt een slank lichaam zien als een ketting met heel wat schakels; en wanneer die schakels allemaal geschakeld zijn, dan heb je een slank lichaam. Als je dus nog niet slank bent, moet je gaan ontdekken welke schakels je nog niet geschakeld hebt, en hoe je dat dan het beste kunt gaat doen.

 

#11. Slanke mensen kennen hun maat, en luisteren naar hun lichaam, dikke mensen ‘nemen er nog eentje’.
Slanke mensen weten dat wanneer ze een bepaalde hoeveelheid hebben gegeten, het genoeg is geweest voor hun lichaam. Ze hebben voldoende voeding gehad, en ze hebben niet meer nodig – ze luisteren naar hun lichaam. Mensen die bijkomen, komen onder andere bij omdat ze geen connectie hebben met hun lichaam. Ze hebben het vermogen om naar hun lichaam te luisteren, doorheen de jaren verloren. Ze verliezen hun maat, en dat is iets dat geleidelijk is ontstaan. Ze moeten dus opnieuw hun persoonlijke maat gaat ontdekken; wanneer ze dit weten, weten ze ook wat ze moeten gaan eten of sporten om kilo’s te verliezen. Dikke mensen kennen hun maat niet, en eten makkelijk te veel.

 

#12. Slanke mensen zien eten als iets om je gezondheid mee te verbeteren, dikke mensen eten voor de gezelligheid.
Dikke mensen beschouwen voeding als iets dat er bij hoort, en dat situaties gezelliger maakt. Misschien is dat in bepaalde mate ook zo, maar als je bij voeding uitsluitend volledig focust op de gezelligheid van eten en de emoties van eten, en dus volledig vergeet of de voeding die je eet wel enige voedingswaarde heeft voor je gezondheid, is de kans groot dat je dingen eet die helemaal niet gezond zijn voor je lichaam.

Wanneer je gezondheid negeert, dan gaat het van je af. Wanneer je slanker wil worden, moet je jezelf vaker afvragen ‘Als ik dit eet, eet ik dit om de honger te stillen op korte termijn, of geeft dit mijn lichaam voedingsnutriënten die mijn gezondheid verbeteren?’. Slanke mensen zijn diegenen die bewust kiezen voor de voeding en de dingen eten die hun gezondheid verbeteren. Wanneer je vaker gaat nadenken over wat bepaalde voeding met je doet wanneer je het gaat eten, en meer waarde gaat hechten aan ‘goede’ voeding – dan zul je gewicht verliezen en in volle gezondheid gaan leven. Dan zul je het gewicht bereiken dat je echt graag wilt.

 

#13. Slanke mensen hebben geen eten nodig om zich gelukkig te voelen, dikke mensen zoeken troost in eten.
De meeste mensen met overgewicht zoeken troost in eten. Eten is voor hen een manier om een bepaalde emotie tijdelijk te vergeten. Eten geeft hen een oplossing voor verveling; het geeft hen een prettig gevoel. Slanke mensen hebben geen voeding nodig om zich beter te voelen, ze focussen zich op andere dingen waardoor ze zich goed voelen. Ze zijn bezig met dingen waar ze op dit moment al dankbaar voor kunnen zijn. Want als je dit leest, woon je in Nederland of België, en zelfs dat is al een reden om dankbaar te zijn, vanwege het feit dat je je eigenlijk nergens écht zorgen over hoeft te maken, in vergelijking met kinderen die vanaf achtjarige leeftijd van ‘s ochtends tot ‘s avonds moeten werken met bloed aan hun vingers omdat hun inkomen (en dus leven) er van afhangt. Als je het zo bekijkt, heb jij dan problemen? Als je ervan bewust bent dat sommige mensen op deze wereld niet zeker weten of ze het einde van de dag wel gaan halen door oorlog of gebrek aan voedsel, heb jij het dan zo slecht? 20% van de mensen die sterven, sterven omdat ze geen water hebben. Water maakt 70% van de aarde uit, 60% van je lichaam! Water is van cruciaal levensbelang – het feit dat wij dat in overvloed hebben, is een enorme luxe. 20% van de mensen sterft aan uitdroging – dat is een reden om dankbaar te zijn voor wat je nu al hebt, en wat je nu al bent. Je moet geen troost zoeken in eten, want er zijn zoveel alternatieven die je troost kunnen bieden.

 

#14. Slanke mensen hebben een doel, dikke mensen stellen het formuleren van een doel constant uit.
Slanke mensen stellen doelen, dikke mensen doen dit niet omdat ze bang zijn deze doelen niet te halen. Immers als je geen doelstelling stelt, kan je ook niet falen? Dat is de houding die heel wat mensen in hun leven hebben. Maar pas als je een doel voor jezelf formuleert kan je gaan afvallen. Het doel is waar het begint; je doelstelling is de eerste stap naar succes. Als je bang bent om je doelstelling niet te halen en om die reden maar een kleine doelstelling nastreeft, hoe kan je dan grote successen boeken? Hoe raak je dan een stap verder? Slanke mensen weten wat ze willen, en waarom ze het doen. Ze gaan door totdat ze hun doelstelling hebben bereikt, terwijl dikke mensen het doel liever negeren uit angst om te falen. Ze stellen uit, en daarom hebben ze niet het lichaam dat ze graag willen.

 

#15. Slanke mensen denken op lange termijn, dikke mensen denken op korte termijn.
Dikke mensen denken ‘Lekker, laat maar eventjes, het is vandaag vrijdag, het is weekend, vandaag eet ik pizza – doe me maar een biertje!’. Ze laten zich leiden door hun korte termijn emoties, ze voelen zich ongelukkig en eten een stukje chocolade omdat dat hen op dat moment een zekere voldoening geeft. Slanke mensen zijn zich ervan bewust dat wanneer ze zich iedere keer laten leiden door korte termijn emoties, ze nooit gaan krijgen wat voor hen op lange termijn belangrijk is. Mijn vraag aan jou is: ‘Wat is op lange termijn voor jou belangrijk?’. Wil je op lange termijn langer leven? Meer vertrouwen hebben? Een beter voorbeeld zijn voor je kinderen? Gezonder zijn? Slanker zijn? Wat is voor jou belangrijk? Wanneer je daar naar gaat handelen, dan pas kan je gewicht gaan verliezen.

 

#16. Slanke mensen pakken direct de draad weer op, dikke mensen stellen het liever nog iets langer uit.
Slanke mensen die op vakantie zijn geweest en een paar kilo’s zijn bijgekomen, zeggen ‘Nu ga ik er weer voor! Ik ga beter eten, ik ga sporten!’ en ze krijgen weer het gewicht waar ze op zaten. Het is als het ware een soort thermostaat, ze moeten dat voor zichzelf weer gaan bereiken. Er is niets verkeerd met ‘moeten’, het is een erg goede drijfveer, en nogmaals – moeten waar je jezelf forceert om iets te zijn wat je niet bent en waar je jezelf niet comfortabel bij voelt, is fout. Maar dankbaar zijn voor wie je bent en tegelijkertijd een hoger doel nastreven, dat is hetgeen dat je een slank lichaam geeft op lange termijn.

Dikke mensen stellen het liever uit. Die denken op korte termijn ‘Ik heb er nu eventjes geen zin in, nu is niet het goede moment!’, ze wachten tot alle stoplichten op groen staan, en dan gaan ze er misschien een keertje aan beginnen. Meestal gaan ze ermee beginnen als iemand anders tegen ze zegt ‘Jeetje, jij bent ook dik geworden.’, of omdat iemand anders vraagt of ze zwanger zijn (terwijl ze dat niet zijn), of omdat de huisarts zegt dat ze er echt wel wat aan moeten gaan doen. Ze wachten tot dat moment – tot het bijna te laat is. Uitstellen brengt je echter alleen maar verder van je doelstelling af.

 

#17. Slanke mensen nemen 100% verantwoordelijkheid, dikke mensen denken dat ze geen invloed hebben.
Dikke mensen denken dat een slank lichaam een kwestie van geluk is, dat ze niets kunnen veranderen omdat ze zo zijn geboren. Slanke mensen zeggen ‘Nee. Ik weet dat ik 100% controle heb over de aanmaak van éé van de belangrijkste vetopslag-hormonen in mijn lichaam, namelijk insuline, puur op basis van wat ik eet. Ik weet ook dat ik 90% controle heb op de preventie van de meeste levensstijlziektes zoals kanker, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten, leverklachten en diabetes type 2. Daar heb ik allemaal invloed op!’. Je hebt 100% controle op je uiteindelijke resultaat, of toch 99%, want je kan natuurlijk morgen onder een bus lopen en dan is het ook gedaan.

Als je 100% verantwoordelijkheid gaat nemen, dan ga je invloed hebben op het resultaat. Verantwoordelijkheid leidt ertoe dat je bewustere keuzes gaat kunnen maken. Het nummer één vetopslag-hormoon is insuline, en hoeveel insuline er in je lichaam wordt aangemaakt, hangt 100% af van wat je in je mond stopt, op basis van wat je eet. Je hebt dus 100% controle over insuline (in ieder geval op lange termijn). Wanneer je deze instelling aanneemt, kan je verantwoordelijkheid gaan nemen. Wat dikke mensen fout doen, is dat ze denken dat het niets uitmaakt, dat ze geen invloed hebben. Wanneer je die houding aanhoudt, dan ga je niets bereiken. Dan ga je bijkomen. Je moet 100% verantwoordelijkheid durven nemen, het is het belangrijkste fundament van succes in afvalllen.

 

#18. Slanke mensen hebben een duidelijke reden waarom ze een slank lichaam willen.
Slanke mensen hebben een waslijst aan redenen waarom ze een slank lichaam willen, en dat is meteen ook hun motivatie. Elke keer als ze geen zin hebben om te gaan sporten, als ze niet willen koken, als ze niet op tijd naar bed willen gaan – doen ze het toch, omdat ze weten waarom ze het doen. Ze gaan op tijd naar bed, want ze weten dat wanneer ze datniet doen, ze meer van het stress-hormoon cortisol aanmaken waardoor ze meer vet gaan opslaan (want het stress-hormoon cortisol is een vetopslag-hormoon). Tevens als je langer wakker bent, heb je langer honger, en ga je meer eten. Het is puur een kwestie van discipline en de redenen waarom ze het willen, dat er iedere keer voor zorgt dat ze actie ondernemen, dat ze gezond leven. Als je geen redenen hebt, wat maakt het dan uit? Dan heeft het geen nut om eraan te beginnen. Dat is de houding die dikke mensen hebben, waardoor ze niet kunnen afvallen of het lichaam hebben dat ze echt graag zouden willen, waardoor ze er over 20 jaar achter komen en zeggen ‘Had ik het zo maar gedaan!’. Als je wilt voorkomen dat jij er over een paar jaar achterkomt dat je het maar beter had gedaan, dan zul je nu moeten gaan nadenken. Waarom wil je dit nu echt? Waarom is dit voor jou belangrijk, om nu te gaan afvallen en je ideale gewicht te bereiken? Hoe meer redenen je hebt, hoe sneller je gaat afvallen.

 

 

Afsluiting
Ik wil je hartelijk bedanken voor het lezen van deze 18 stellingen, het feit dat je dit volledig hebt gelezen betekent dat je al veel verder bent dan 90% van de andere mensen die nog steeds niets aan hun gezondheid hebben gedaan.

Mijn enige verzoek aan jou is: onderneem actie op één van de stellingen die ik je heb gegeven. Ga nadenken over waarom het echt voor jou belangrijk is om je doelstellingen te gaan bereiken. Hoe kan je meer verantwoordelijkheid nemen? Hoe kan je een betere houding t.o.v. voeding krijgen? Hoe zou je in plaats van troost-eten kunnen gaan eten vanwege wat voor voedingsnutriënten het je lichaam geeft en hoe het je gezondheid kan verbeteren? Wat kan je nu concreet gaan doen om resultaten te bereiken?

Je moet je beseffen dat afvallen tussen je oren begint. Het begint bij het planten van een nieuw zaadje, dat je consequent andere keuzes gaat maken. Alleen op die manier kan je een ander lichaam krijgen. Het begint bij jezelf, jij hebt het zelf allemaal in de hand. Jij hebt de kracht om dit nu te gaan doen, je gaat er alleen naar moeten leven, en je zult er een gewoonte van moeten maken. Maar als jij nu in de komende 10 dagen en daarna consequent verbeteringen gaat maken aan jouw gezondheid, aan jouw voedingspatroon, aan jouw lichaamsbeweging, enz. – dan zal het een gewoonte worden en dan zal je jouw ideale lichaam gaan bereiken. Je moet gewoon door de moeilijkste beginfase. Je moet er doorheen om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Je moet doorbijten. Als je redenen hebt waarom je het wilt, en je vindt de kracht om door te bijten, dan zul je het bereiken.

 

Ik wil je voor nu hartelijk bedanken, onderneem actie, ga ervoor! Alleen het ondernemen van actie leidt tot resultaat! Alleen wanneer je nu binnen 24 uur één van de dingen die ik je heb geleerd, gaat omzetten in de praktijk, dan zal je een stap verder gaan en resultaat krijgen. De meeste mensen stellen het uit en vergeten hetgeen wat ze hebben geleerd. Wetenschap laat zien dat wanneer je niet binnen de 24 uur actie onderneemt, je waarschijnlijk nooit actie zal ondernemen. Dus gun het jezelf en gun het je lichaam, onderneem actie!