Home » Suikers zijn suikers

Suiker is suiker!!

Is er werkelijk een verschil tussen toegevoegde suiker en natuurlijke suiker?

Diëtisten en verschillende andere voedingsdeskundigen willen je vaak doen geloven van wel. Een bekende uitspraak is dan ook: Eet vooral veel groente en fruit!

 

Nu klopt die uitspraak voor een deel ook wel, vanwege de gezonde vitaminen, vezels en de nodige mineralen. Maar ben je bijvoorbeeld een diabeet, dan zal je toch onderscheid moeten maken tussen die verschillende groenten en fruitsoorten.

 

Ten eerste is het zo, dat bijna al het fruit wat je eet of drinkt, suikers bevatten. Sommige zelfs heel veel, zoals bijvoorbeeld ananas! Dit geldt echter ook voor bepaalde groente-soorten. Zo bevatten bieten erg veel suiker, bieten hebben het hoogste suikergehalte van alle groenten: per 100 gr bevat een biet het equivalent van een volle theelepel natuurlijke suikers. Maar ook onze wortelen hebben veel suikers in zich.

Voeg daar nog eens 'toegevoegde suikers' aan toe, hetgeen de voedings-industrie graag en veelvuldig doet, omdat wij dat inmiddels wel heel erg lekker zijn gaan vinden (lees verslaafd aan zijn).

Wanneer je zou besluiten om deze producten dan ook niet meer of minder te gaan eten, zal je de gezonde eigenschappen van deze groente- en fruitgroepen ergens anders vandaan moeten halen, en dat is meteen ook geen enkel probleem.Er blijft nog zoveel goeds over om te nuttigen!

 

In een artikel (What's the difference between added sugar and free sugar?) van Dr. Robert Lustig, een autoriteit op dit gebied, staat te lezen dat beide suikers zorgen voor een snelle opname van geconcentreerde hoeveelheden fructose in je lichaam.

Wanneer je deze grote hoeveelheden fructose tot je neemt, zal je lever de grootste moeite hebben deze te om te zette. De lever zal dan dat doen wat hij het beste kan met fructose, namelijk omzetten in vet. En dit zal dan op den duur leiden tot wat hij noemt het metabolic syndrome, met als gevolg:

* Vet worden van de lever, het begin van diabetes.

* Insuline resistentie, het begin van diabetes.

* Verhoogde LDL-cholesterol

* Verhoogde Triglyceridenwaarden (hoeveelheid vet in je bloedbaan, veroorzaakt hart en vaatziekten).

* Verhoogd urinezuur, die bijdraagt tot hoge bloeddruk

Zeg je nu: "Ja maar, ik heb geen diabetes, ik hoef mij dus geen zorgen te maken", zou ik je toch aanraden beter naar de labels op verpakkingen te kijken om erachter te komen wat er allemaal in je voeding verstopt zit. Er zijn namelijk wel 56 verschillende benamingen voor deze (verborgen) suikers. Dit alles om jouw te misleiden! Zie tabel.

 

TIP: Wanneer je moeite hebt met het van de éne op de andere dag stoppen met een teveel aan suikerinname, hetgeen begrijpelijk is, probeer het dan stapje voor stapje.

Stop bijvoorbeeld eerst met de suiker in je koffie of thee en wanneer je daaraan gewend bent, zet je de volgende stap. De makkelijkste manier om dit te doen is het vermijden van bewerkte voeding, verpakte voeding. Concentreer je in ieder geval op voeding zonder toegevoegde suikers. Eenmaal afgekickt van dit gif, komt de rest vanzelf.

 

En nogmaals, laat je niet misleiden: SUIKERS ZIJN SUIKERS!