Home » Zoetstoffen

   Verschillende   zoetstoffen

E420 / Sorbitol

E420, ook wel Sorbitol, is geen goed en geen slecht e-nummer. Het is een bevochtigingsmiddel en zoetstof. Alleen bij grote inname een vergroot risico op verminderde vitamine B6 opname.

 

E433, E434, E435, E436, ook wel Polysorbaat, zijn slechte e-nummers. Het is een emulgator dat uit E420 Sorbitol wordt gemaakt en kan sporen van giftige producten bevatten.

 

E421 / Mannitol

E421, ook wel Mannitol, is een slecht e-nummer. Het is een zoetstof en antiklontermiddel. Vergroot risico op uitdroging, duizeligheid, nierstenen en andere lichamelijke klachten.

 

E953 / Isomalt

E953, ook wel Isomalt, is geen goed en geen slecht e-nummer. Het is een synthetisch zoetmiddel en zou in grote hoeveelheden misselijkheid en diarree kunnen veroorzaken.

 

E964 / Polyglycitol

Er is een aanvraag ingediend voor goedkeuring van het gebruik van polyglycitolstroop in verschillende levensmiddelencategorieën, die ter kennis van de lidstaten is gebracht. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft de veiligheid van polyglycitolstroop bij gebruik als levensmiddelenadditief beoordeeld. Er is een technologische noodzaak voor het gebruik van polyglycitolstroop als alternatief polyol voor de andere reeds goedgekeurde polyolen. Zie polyolen.

 

E965 / Maltitol

E965, ook wel Maltitol,  is geen goed en geen slecht e-nummer. Het is een synthetisch zoetmiddel en zou alleen bij grote hoeveelheden een risico geven op diarree en misselijkheid.
 

E966 / Lacitol

E966, ook wel Lacitol, is geen goed en geen slecht e-nummer. Het is een zoetmiddel en zou in grote hoeveelheden schadelijk zijn. Lactitol heeft 0,4 keer de zoetende kracht van tafelsuiker (sucrose). Deze zoetstof wordt industrieel verkregen uit lactose of melksuiker.

 

E967 / Xylitol

E967, ook wel Xylitol, is een slecht e-nummer. Het is een synthetisch zoetmiddel en is zeer schadelijk. Het is kankerverwekkend, veroorzaakt misselijkheid, nierstenen, kan diarree veroorzaken en is schadelijk zijn voor de hersenen.

 

E968 / ERYTHRITOL

Wordt gemaakt uit (tarwe/maïs) zetmeel door enzymatische hydrolyse en fermentatie. De stof is toegelaten als zoetstof, draagstof, verdikkingsmiddel of stabilisator (additief). Kan in grotere hoeveelheden maag- en of darmklachten, darmkrampen, winderigheid en diarree veroorzaken.