Home » Zouten

Niet al het zout is hetzelfde zout.

WikiFood: 03-04-2016

 

Er zijn een aantal verschillende vormen van zout verkrijgbaar zoals bijvoorbeeld keukenzout, Himalaya zout en Keltisch zeezout. Deze zouten verschillen onderling nogal wat van elkaar, met ook uiteenlopende gezondheids-aspecten.

 

Keukenzout

Om te beginnen hebben we ons bekende en meest verkochte keukenzout. De samenstelling van dit zout is heel eenvoudig, het bestaat eigenlijk gewoon uit twee stoffen, Natrium en Chloor en daarom is de scheikundige benaming voor keukenzout dan ook ‘Natriumchloride’.

 

In sommige gevallen worden er stoffen, mineralen aan toegevoegd zoals Jodium, Magnesium en Kalium.

Dit is op zich al vreemd, omdat in het bewerkingsproces naar dit witte en droge goedje, deze mineralen er eerst zijn uitgehaald! Bovendien zijn de hoeveelheden hiervan bij lange na niet genoeg om ons te voorzien van een gezonde dosis van deze mineralen.

 

Verder is het bekend, dat keukenzout bloeddrukverhogend is en onze vochtbalans regelt. Een teveel hiervan is dus niet aan te raden, maar dat geldt voor bijna alles.

Himalaya zout

Dit zout wordt ook wel ‘Steenzout’ genoemd, omdat het gewonnen wordt uit oude landmijnen uit voornamelijk Pakistan. Het is overigens wel van oorsprong zeezout, maar is na het droogvallen van de toen nog niet vervuilde zeeën, afgezet op land.

Hierdoor is ook de samenstelling en daardoor ook de kleur enigzins veranderd ten opzichte van het oorsprokelijke zeezout. Dit komt met name door het ingebouwde ijzeratoom (roze kleur).

 

Himalaya zout bevat veel meer natuurlijke mineralen dan het gewone keukenzout en is daarom zeer aan te bevelen. Een opsomming van alle mineralen zou een hele lange lijst worden en dat zal ik je besparen.

Eén nadeel van Himalaya zout is, dat het een zeer hoge concentratie Natrium bevat (38,26%) en dit is dus verantwoordelijk voor een verhoogde bloeddruk, oppassen dus!

 

Keltisch zeezout

Dit zout wordt geoogst uit de zee rond Bretagne (Frankrijk), en wel op Keltische wijze. Dat wil zeggen, er komen geen machines of fabrieken aan te pas, geen bewerkingen. Het zeewater wordt via kanalen naar ondiepe basins geleid, waarna het op natuurlijk wijze door de zon wordt gedroogd. Dit is een werkwijze die de Kelten al meer dan twee duizend jaar hanteren.

 

Keltisch zeezout ziet er niet aantrekkelijk uit vanwege de grijze, grauwe kleur en dat komt door de kleibodem aldaar. Maar toch is dit zout de winnaar van alle zouten. Het bevat een even zo lange lijst aan mineralen als dat van Himalaya zout, echter Keltisch zeezout bevat minder Natrium, maar meer Magnesium dan Himalaya zout. En Magnesium is juist bloeddruk verlagend! Is dat geen goed nieuws.

 

Zit er Jodium in zout?

Er is echter één misverstand omtrent deze zouten. Er zit dus geen Jodium in! Het toegevoegde Jodium in keukenzout is nagenoeg te verwaarlozen, dus je zal andere stappen moeten ondernemen om dit in voldoende mate binnen te krijgen. Jodium heb je wel nodig. Voor een goede schildklierwerking, en daarmee ook voor een goede temperatuurregulatie, een optimaal denkvermogen, een gezond zenuwstelsel en een goed lichaamsgewicht. Ook beschermd het je tegen het gevaar van straling. Met te weinig jodium gaat de schildklier trager werken.

 

Eén mogelijkheid is in de vorm van een supplement (druppels of tabletten), maar beter is het om het in je voeding te zoeken. Maar dan wel met regelmaat, want een enkele keer zal je niet helpen.

Jodium zit van nature in bepaalde groentes, maar deze hoeveelheden zijn niet genoeg. Eet daarom veelvuldig  uit de zee. Zeewier (kelp), schelpdieren en bepaalde soorten vis bevatten dan genoeg Jodium.

 

Recept: Sole van Keltisch zeezout

 

Nodig: Grof Keltisch zeezout, (Jam)potje met deksel of een fles Bron/leidingwater.

 

Wanneer je eenmaal het Keltisch zeezout in bezit hebt kan je er vervolgens “Sole” van maken.

Hiermee geef je jouw lichaam een evenwichtig menu van talloze mineralen en spoorelementen in een vloeibare vorm die het bloed herkent en direct in zich opneemt en transporteert naar de cellen. Voor je cellen zijn dit zogeheten “elektrolyten” die de elektromagnetische communicatie tussen je cellen verbeteren (De term “elektrolyt” verwijst naar “elektrisch licht”).

 

Je neemt een jampotje of een fles en die vul je voor 1/3 met het Keltisch zeezout, daaraan voeg je dan voor 2/3 aan zuiver water toe. Het liefst gebruik je bronwater, maar een goed kraanwater kan ook. Daarna schud je de pot of fles even heel goed en het grootste gedeelte van het zout zal dan oplossen in het water. Er zal altijd wat zout overblijven op de bodem dat niet is opgelost, dat kun je gewoon zo laten. Dan neem je 1 theelepeltje van de Sole en dat doe je in een glas water en dat drink je 1x per dag.

 

Let op: Twee glazen water op een dag kan ook maar alles wat je daarboven drinkt is voor eigen risico.

Sole van Keltisch zeezout is een heel krachtig water. Drink de sole het liefst op nuchtere maag om zo de spijsvertering een natuurlijke ‘boost’ te geven.

Het potje met sole kun je weken goed bewaren in de koelkast.